Pages

Ahad, 9 April 2017

Teks: Norazrin Mohd Nor

P.R.O.T.E.I.N
===========

Protein adalah zat yang sangat penting dan diperlukan oleh manusia.

Otot-otot manusia kebanyakannya terdiri daripada protein.


Protein mempunyai asid amino yang berfungsi sebagai zat untuk membina metabolisme dalam tubuh manusia.

Setiap gram dalam protein dapat menghasilkan 4.1 kalori sebagai sumber tenaga.

Protein tidak akan terbentuk tanpa asid-asid amino. Wah, penting betul asid amino ni ye.

Bagaimana kalau protein tak cukup? Next post ye :)

#TofuMofuBofu
#GelombangShaklee


Sabtu, 8 April 2017

Ahad, 12 Mac 2017

Ajar sendiri anak-anak kenal al-quran

Teks: Norazrin Mohd Nor

Memang sangat mencabar bila didik anak sendiri kenal al-quran.

Sampai satu tahap, saya swastakan pula kepada orang lain (ibu mertua) untuk ajarkan al-quran. Pada suatu hari saya mengenali Puan Husna Haron di fb. Beliau banyak bercerita mengenai ajar al-quran kepada anak sendiri.

Saya telah download "Ajari untuk dicintai Quran. 7 rahsia konsisten ajar anak sendiri walau sibuk" oleh Puan Husna Haron. Jika berminat, boleh dapatkan di www.formulamasa.com/ajar

Subhanallah Maha Suci Allah yang mengurniakan kefahaman kepada beliau. Banyak sangat yang dikongsikan. Apa yang boleh saya ucapkan, bertindaklah dan lakukan apa yang dicadangkan. Masa tu, terus rasa nak berhentikan anak belajar mengaji dengan ibu mertua.

Sekarang saya lazimi membuka cd bacaan juzuk amma di dalam kereta. Perjalanan pergi dan balik setiap hari. Alhamdulillah, syukur. 'Isyah dah mula menghafaz surah al-insyirah. Alhamdulillah.

Benarlah seperti cadangan Puan Husna, jangan banyak tanya, buat dan buat. Allah akan ajar kita melalui anak.

Impian dan matlamat. Hafaz al-quran bersama anak-anak. Ya Allah, pimpin kami ke syurgaMu berkat keberkatan a-quran ya Allah. Amin amin amin ya rabbal 'alamin

Rabu, 8 Mac 2017

Power Pumping Ransang Susu Ibu

Teks: Norazrin Mohd Nor

"Power pumping tu nak buat macamana? Biasanya saya pam 60 minit tanpa henti"

Mengucap panjang kenalan saya bila saya beritahu saya pam60 minit tanpa henti. Gara-gara nak stimulasi susu ibu. Saya terua dan memaksa untuk susu ibu terhasil dengan banyak.

Mommy jangan lakukan kesilapan seperti saya. Sini saya kongsikan bagaimana kaedah power pumping.


Bila perlu buat power pumping?
Saya cadangkan mommy buat power pumping jika terskip jadual mengepam. Perlu diingatkan, ikut jadual pam sebaik mungkin.

Ada beza ke buat single pump dan double pump?
Pada pedapat saya tiada bezanya.

Yang mana satu saya suka?
Saya lebih suka double pum. Sebab bila kita pam sebelah, susu sebelah lagi juga akan keluar. Rasa macam banyak je bila buat double pump.

Jangan lupa ye mommy, disamping konsisten dengan jadual pam pastikan jaga pemakanan juga. Jangan lakukan kesilapan seperti saya. Boleh baca entry masalah susu sikit. Saya ada kongsikan apa yang perlu kita lakukan jika susu makin merudum.

Jika mommy ada persoalan,boleh whatsapp saya 019-3509685

Selasa, 7 Mac 2017

Masalah Susu Sikit

Teks: Norazrin Mohd Nor

"Macamana ni?Tak lama lagi dah nak mula kerja tapi stok susu takde. Lagi semangat nak buat stok,rasa susu lagi tiada" 

Inilah yang saya alami. Jangan tak tahu, saya pengguna milk booster. Apa dah jadi dengan milk booster saya?

Ha, mommy di luar sana jangan lakukan kesilapan seperti saya. Akibat kurang ilmu pengetahuan, saya gagal menyusukan Izzah. Sesal yang tak berkesudahan. Saya tak nak mommy juga alami rasa sedih, terkilan bila mula memberi anak susu formula.

Nak salahkan milk booster? Tidak sama sekali. Ramai yang menggunakan milk boster yang sama seperti saya. Susu bukan sedikit tapi banyak. Malah ada yang sekali pam menghasilkan 12oz. Allahu akbar. Apa yang boleh saya katakan, itu rezeki anaknya. Walaupun rasa kecewa dan terkilan masih berbekas dalam hati saya.

Memang saya rasai kesan makan makanan tambahan Shaklee. Badan lebih bertenaga dengan mengambil esp, tampung nutrisi badan dengan vita lea, kurang stress dengan pengambilan b complex dan boleh turun naik tingkat empat setelah makan ostematrix. Akibat jahilnya diri, saya gagal menyusukan Izzah walaupun depan mata saya makanan tambahan yang terbaik untuk ibu menyusu.

Saya nak kongsikan apa yang mommy perlu buat untuk banyakkan susu berdasarkan pengalaman saya.

1. Pastikan kerap kosongkan payudara anda.
Inilah kesilapan paling besar yang saya lakukan. Izzah memang menyusu sekejap sahaja. Sepatutnya saya mengepam dan memastikan payudara benar-benar kosong. 

Untuk apa?

Ye, untuk meransang penghasilan susu ibu. makin kerap payudara dikosongkan, otak akan dapat signal keperluan susu ibu makin meningkat. Susu ibu berdasarkan prinsip supply and demand.

Maka, lagi kerap mommy mengosongkan payudara, makin meningkat penghasilan susu ibu.

2. Jadual pam.
Mommy perlu ada jadual mengepam. Sekurang-kurangnya mommy ada 5 sesi mengepam sehari. Kesilapan saya, saya tiada jadual mengepam. Mommy nak tahu? Susu ibu akan terhasil pada waktu dan kekerapan yang sama. Jadi, jangan lupa pamtau.

Jika mommy  ter skip satu sesi mengepam,mommy perlu menggantikan sesi tersebut atau melakukan power pumping.

3. Jaga pemakanan.
Banyak petua orang dulu-dulu mengenai pemakanan sepanjang menyusukan anak.jangan ambil remeh jika ibu atau emak pesan jangan minum ais. Ye, melalui pengalaman saya hanya dengan meminum air suam susu akan banyak. 

Kenapa?

Ini disebabkan, ketika kita menyusukan anak, kita memberi cecair kepada si manja. Pernah tak mommy rasa dahaga tika menyusukan anak? Itu tandanya mommy kekurangan air. Badan kita akan bagi signal haus bila badan kita memang kehabisan stok cecair. 

Ini bermakna, jika kita dahaga maka bersegeralah minuair suam. Tak perlu tunggu signal dari badan tau.

Perlu diingatkan lagi sekali, tak guna makan milk booster andai kita tak jaga waktu mengepam dan pemakanan kita. Saya tak nak mommy ulang kesilapan saya.

Masih berimpian untuk mengandung lagi. Nak menyusukan anak secara eksklusif selama 2 tahun. 

Jika mommy nak c

Sabtu, 25 Februari 2017

Demam makan Omega Shaklee

Teks: Norazrin Mohd Nor

Hari Khamis lepas,'Isyah ikut rombongan sekolah ke Tanjung Ketapang dan Taman Dinasour. Sepanjang dia di sana, dapatlah gambar dia yang keras mematukan diri. Hairan juga sebab 'Isyah memang seorang anak yang aktif.

Balik dari sekolah, cikgu dia beritahu 'Isyah demam. Memang confirm la demam, kulit dia yang putih kelihatan kemerah-merahan. Dia dah mula menangis.

Ambil Iffah dan Izzah di rumah pengasuh, 'Isyah hanya baring di dalam kereta.

Sampai di rumah, dia minta dukung. Dukung bawa masuk bilik dan dia terus tidur. Dia jaga dari tidur, suapkan sesudu vivix dan 2biji Omega. Dia masih tidak berganjak dari tempat tidur.

Sebelum tidur malam, bagi lagi 'Isyah 2biji Omega. Keesokan paginya rasa badan dia dah mula kebah. Alhamdulillah. Pagi tu dia minta sesudu vivix dan bagi lagi 2biji omega.

Izzah pula terasa badannya dan mula selesema. Pening. Mujur Izzah suka makan Omega. Terus suapkan dia sebiji omega dan separuh peket neutriferon. Anak kecil ni, takut nak bagi omega banyak-banyak sebab panas.

Menjelang petang, panas masih belum berkurangan. Bagi lagi sebiji omega. Sehinggalah pukul 3 petang, Izzah dah telan 3biji Omega.

Malam, Izzah dah mula tak nak menyusu. Mungkin tekak sakit. Alhamdulillah hanya beberapa kali sahaja dia bangun merengek. Mungkin sebab badan sakit-sakit.

Bangun pagi seperti biasa dan bersiap nak ke sekolah. Minggu ni bertugas mingguan. Jadinya nak segera ke sekolah. Iffah pula bangun dan rasa badannya panas. Alahai anak-anak, demam berjemaah nampaknya ye.

Sekejap lagi nak ambil anak-anak, mudah-mudahan masing-masing dah baik demam.

Nak cuba produk Shaklee? Whatsapp saya 019-3509685

Sabtu, 18 Februari 2017

Shaklee Different pada Vitamin C Sustained Release

Teks: Norazrin Mohd Nor

Setiap tablet Vitamin C mengandungi 7.5 hidangan sebiji buahnya termasuk kulitnya (500mg) dan pembebasan 1.5 vitamin C buah tersebut ke dalam tubuh badan setiap jam.

Ini bermakna dalam masa 5 jam, 5 kali pembebasan ini berlaku.

Ujian klinial telah membuktikan vitamin C di dalam 2 tablet Vitamin Shaklee mampu kekal di dalam plasma darah kita selama 24 jam.

Setiap tablet mengandungi 120mg bioflavonoid (25% dari bioflavonoid diekstrak dari kulit buah) yang juga dikenali sebagai Vitamin C Complex.

Ia mempunyai kemampuan untuk melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.

Berminat dapatkan Vitamin C Shaklee ini,hubungi saya 019-3509685


Jumaat, 17 Februari 2017

Info Tablet vs Kapsul

Teks: Norazrin Mohd Nor

Tahu tak kenapaapa beza antara tablet dan kapsul?

Tablet - Pill solid. keras. kebanyakannya bentuk bulat. shelf-stable, tak perlu simpan dalam peti sejuk.Suhu bilik pon ok. Tahan lama.

Capsule - Ada dua.
1. Ada 2 warna, boleh dibuka dan di keluarkan serbuk didalamnya.
2. Seal habis macam omega guard, lecithin, vitamin e. Nak ambik minyak dalam dia, kena gunting atau cucuk dengan benda tajam. Kalau kena panas contoh biar dalam kereta, memang cair la jawabnya

Caplet - Gabungan capsule + tablet maka jadi la caplet. Lebih kurang tablet tapi ada ciri-ciri yang membantu kita supaya mudah telan. Lebih kecil,bentuk bujur dan licin.

Jadinya jangan pelik kenapa ostematrix sebotol ada 120 CAPLETS

Selasa, 14 Februari 2017

Akhirnya Kau Pergi Jua

Teks: Norazrin Mohd Nor


Seminggu atuk di Hospital Kuala Kubu baru, ateh beritahu atuk tidak sedarkan diri. Petang itu juga atuk akan dihantar ke Hospital Selayang. Allahu akbar. meronta-ronta hati nak tengok atuk.

Habis sahaja kerja pada hari Khamis, kami (keluarga aku dan kaklang anak beranak) bergegas ke Hospital Selayang.

Luluh hati lihat keadaan atuk. Paip oksigen dimasukkan ke dalam mulut atuk, bawah leher ditebuk. Aku pun tak pasti wayar apa tu. Macam-macam wayar berselirat di badan atuk. Sedih. Sayu. Setiap kali masuk ziarah atuk, tak putus-putus aku bisikkan selalu ingat Allah. Bahagia bila lihat atuk menggerak-gerakkan mulutnya. Aku yakin, atuk menyebut kalimah Allah.


Mula-mula kami bermalam di homestay sebelah hospital. Kemudian kami bermalam di homestay Serendah dan 2 malam di homestay Batang Kali. Kasihan bila melihat anak-anak, pasti letih badan mereka. Akhirnya suami mengambil keputusan balik dulu ke rumah pada hari Selasa.

Hari Rabu kami sentiasa dapat perkembangan terbaru mengenai atuk. Bersama-sama membacakan yasin dan ada yang mencadangkan baca Yasin 7mubin.

Pagi Khamis, aku nak masak nasi untuk dibuat sarapan.Entah macamana periuk nasi terlepas dari tangandan terus ingatan aku pada atuk. "Uda baru dikhabarkan, atuk baru sahaja menghembuskan nafasnya yang terakhir".

Genap 127hari nenek pergi, atuk pula menyusul. Akhirnya kau pergi jua.


Kami tinggalkan Iffah dan Izzah di rumah pengasuh. Terus bergegas ke Masjid Nurul Iman di Serendah.  Tepat jam 11.20pagi kami sampai di masjid tersebut. Jenazah atuk sedang dimandikan. Seusai dimandi dan dikafankan, jenazah atuk dibawa ke dalamruang solat masjid. Anak cucu mengambil kesempatan untuk cium dan membacakan yasin untuk atuk.

Aku hanya lihat raut wajah suci itu. Kacak. Namun luka dibahagian atas bibir kanan. Mungkin kesan saluran paip yang terlalu lama.  Selepas bacaan yasin, aku merapati atuk dan  aku ambil kesempatan mencium pipi buat kali terakhir. Allahu akbar. Sampai sekarang masih terbau wangian di wajahnya.

Selepas solat Zuhur berjemaah, murid tahfiz bersama-sama menyembahyangkan jenazah atuk. Syukur. Aku tahu itu hajat atuk sebab masa murid tahfiz menyembahyangkan jenazah nenek, atuk gembira melihatnya.

Kami bersama-sama ke perkarangan kubur. Sampai sahaaj di sana, kami ziarah nenek dahulu.Penggali kubur bertanya, siapa yang kami ziarah? Bila kami kata ianya kubur nenek. Terus si penggali kibur meminta maaf. Katanya, jika dia tahu pasti dia gali di sebelah kubur nenek. Tak mengapa sebab hanya beberapa langkah sahaja jarak kubur nenek dan kubur atuk.

Alhamdulillah,urusan berjalan lancar sehinggalah atuk dikebumikan.

Selepas bacaan tahlil dan sebelum meninggalkan tanah perkuburan kami mencari pokok untuk di tanam atas kubur atuk.Ya Allah, jadikan kuburan atuk seperti taman-taman syurga. Luaskan kuburnya. Moga atuk bahagia dan tenang di sana.

Kami redha atuk pergi. Tinggalkan dunia yang fana ini. Tinggalkan 1001 kesedihan, tinggalkan 1001 rasa hati yang mencengkam kerana atuk hanya memendam rasa dan tidak banyak berbicara.

Atuk jatuh

Teks: Norazrin Mohd Nor

Genap 100 hari arwah nenek meninggalkan kami, atuk jatuh semasa menuju ke bilik air.

Luluh hati bila dikhabarkan atuk jatuh 4.30pagi tapi pukul 9 masih belum dibawa ke hospital.

Atuk memang seorang yang tidak tahan sakit. Bayangkan bagaimana atuk menahan kesakitan tersebut. Bila tiba di hospital dan doktor beritahu tulang punggung atuk retak setelah diperiksa oleh doktor.

Seminggu atuk di hospital baru berkesempatan ziarah atuk. Aku lihat wajah ceria atuk bila melihat anak-anak hampir 2minit sekali salam atuk.

Disebabkan perjalanan yang jauh, kami bermalam di rumah ateh di Serendah.

Sebelum balik, sempat aku bisikkan aku akan datang lagi ziarah atuk.

Isnin, 13 Februari 2017

3 Tips menjayakan penyusuan

Teks: Norazrin Mohd Nor

Setelah melalui pengalaman menyusukan tiga orang anak, akak nak kongsikan tips bagaimana menjayakan penyusuan. 2 orang anak berjaya melalui penyusuan eksklusif.

Selalu sangat fikir dan renung tips kejayaan penusuan eksklusif. Akak akan kongsikan 3 tips. Yang ni paling mudah.

1. Dapatkan makananan dan minuman yang berkhasiat.
Makananan yang berkhasiat menjamin si manja anda juga dapat susu yang berkhasiat. Ada mommy yang salah faham tau mengenai penyusuan eksklusif ni. “Anak saya masih susu badan tapi kenapa kerap demam?” Penyusuan secara eksklusif bukan syarat anak tinggi antibodi ye. Jika anak yang memang bergantung sepenuhnya kepada penyusuan susu ibu, si ibu lagi kena pastikan ambil makanan berkhasiat tau.

Bukan setakat ibu kena ambil makanan berkhasiat, minuman juga kena pastikan berkhasiat. Contoh minuman berkhasiat seperti air horlicks, air milo, dan mommy juga boleh ambil rebusan air buah longan. Bukan setakat sedap, ia juga boleh jadi penggalak susu atau booster bagi sesetengah ibu di luar sana.

Macam akak,milk booster akak durian. Memang meriah la kalau makan durian.

2. Kerapkan penyusuan terus.
Bagi ibu yang menguruskan rumah tangga sepenuh masa pastinya tiada masalah dengan penyusuan terus atau direct latch ni. Mesti si manja bahagia, dapat susu segar terus dari ibu. Bagaimana pula ibu yang berkerjaya? Waktu malam merupakan waktu yang terbaik mommy lebih kerapkan si manja menyusu terus. Waktu malamjuga merupakan waktu di mana hormon prolaktin tinggi. Jika waktu cuti, ibu bolehlah melayan si manja dengan menyusukannya lebih kerap lagi.

Seandainya mommy tak sempat bagi anak susu secara terus, jangan lupa pam tau. Jadual pam sangat penting dan lagi penting bilamana ibu sentiasa ikut jadual pam tersebut. Pam pada masanya. Kekerapan mengepam susu pada waktu yang sama akan meningkatkan kadar penghasilan susu ibu. Jangan skip jadual yang ibu dah sediakan mengikut kesesuaian masa ibu. Andainya skip atau terlewat pam lebih satu jam dari jadual, ibu digalakkan membuat power pumping.

3. Sentiasa gembira.
Apa kaitan gembira dengan susu ibu? Kalau ibu nak tau, bila ibu gembira,penghasilan susu ibu akan meningkat. Ibu tak percaya? Selepas ni, ibu boleh cuba pam susu sambil lihat gambar si manja dan nak lagi feel, ibu boleh buka video si manja ketika mengepam. Lihat hasilnya nanti ye.

Selamat menjayakan penyusuan susu ibu.

Isnin, 16 Januari 2017

Apa itu A.G.E PROTEIN?

Teks: Norazrin Mohd Nor

Tahu tak apa itu A.G.E PROTEIN?

AGE merupakan singkatan dari Advanced Glycation EndProducts, ia merupakan gabunagn antara gula dan protin. AGEs berasal dari 2 sumber dari makanan yang kita makan dan produksi internal dalam tubuh. Jika kita makan makanan dengan kadar gula tinggi (Glycemic index/indeks Glikasi yang tinggi), maka besar kemungkinan muncul indikasi pembentukan AGE.

AGEs juga dihasilkan dari hasil non enzimatik, yaitu proses Metabolik (Metabolik Pathway). Bermula dari Hiperglikemia (gula berlebih dalam darah) dimana glukosa bergabung dengan asid amino bebas dan membentuk AGEs. Pembentukannya dirangsang oleh beberapa sebab seperti stress,kesakitan,tidur yang tidak cukup,gaya hidup yang tidak baik (merokok),sinar matahari berlebihan. Beberapa penyakit berat akan muncul akibat Advanced Glycation End-product (AGEs). Penyakit – penyakit seperti Kanser, penyakit Alzheimer, Penyakit Jantung, Tipe II Diabetes, Aterosklerosis, tekanan darah tinggi, gangguan ginjal, gangguan visual, strok dan gangguan kulit.
A.G.E PROTEIN ini merupakan komponen yang berbahaya dalam tubuh dan terbukti penyebab utama penuaan.

A.G.E PROTEIN boleh dikurangkan atau dilambatkan dengan pengambilan vivix yang tinggi poplyphenol dan resveratrol.


Rabu, 11 Januari 2017

101 impian

Teks: Norazrin Mohd Nor

Apa itu impian? Sama tak dengan matlamat atau goal?

Sempena tahun baru ni, nak kongsi sikit mengenai impian. Percaya tak, kita boleh capai impian kita dengan menulis?

Memang ramai di antara orang yang berjaya, bermula dengan menulis impian. Dekat mana tu nak tulis impian? Kita perlu tulis impian dan tampal di tempat yang kita boleh melihatnya setiap hari. Bila kita lihat dan baca impian yang kita tulis setiap hari, secara tak langsung pemikiran bawah sedar kita akan berusaha dan menuju ke arah impian tersebut. Percaya tak? Jom buat dulu.


Ahad, 8 Januari 2017

Sukan Sunnah

Teks: Norazrin Mohd Nor

Antara sukan sunnah antaranya berenang, memanah dan menunggang kuda.

Nak ajar berenang, tiada kolam renang. Ada yang berbayar tapi masa kekangan masa pula, nak hantar dan ambil bila balik.

Nak ajar menunggang kuda. Mana pula kuda yang nak dicekau. Hihi

Hanya memanah paling mudah. Beli set memanah dan boleh terus belajar memanah. Tempat? Apa lagi, guna je apa yang ada.





Ha, inilah hasil guna apa yang ada. Kira okla tu kan? Kalau beli yang dekat kedai tu,keras sikit. Jarang nak terpacak anak panah tu. Bila guna gabus ni, shoot dan terpacak,rasa seronok. Konon-konon hebat la. Kehkeh.

Takpe la 'Isyah, practise make better. Kemaruk nak main benda ni. Bangun pagi terus tanya "boleh memanah tak ummi?" Pergilah nak, janji walid ada pantau masa memanah tu.

Nak join? Jom hidupkan sukan sunnah.


Isnin, 2 Januari 2017

7 makanan tambah susu badan semasa berpantang

Teks: Norazrin Mohd Nor

"Kak, susu saya sikit. Anak menangis macam nyusu tak puas" Pening ibu-ibu fikir pasal anak. Siapa yang tak runsing jika anak menangis dan merengek je.

Terdapat beberapa makanan yang boleh ibu berpantang amalkan untuk tambah susu badan.

1. Kurma
Kurma merupakan makanan yang tinggi serat. Ha, kalau nak lagi best boleh la makan kurma celup coklat atau kurma golek dengan kacang badam.

2. Habbatus sauda.
Lebih dikenali sebagai jintan hitam. Kalau mak-mak berpantang masa dahulu, habbatussauda ni mereka gigit je. Boleh juga direbus dan minum airnya. Nak lagi mudah, boleh la makan kapsul habbatus sauda. Habbatus sauda ni tinggi antioksida tau. Dalam masa yang sama, tambah susu badan pun makin sihat.

3. Longan
Buah longan ni popular dikalangan orang Cina. Boleh dapatkan di kedai ubat Cina atau Sensei. Caranya, rebus dan letak gula batu sikit dan boleh minum.

4. Jantung pisang.
Ni memang makanan popular bagi siapa yang suka makanan kampung. Kiranya ni resepi tradisional. Boleh dibuat kerabu atau masak lemak.

5. Lobak putih.
Lobak putih memang terdiri makanan semasa berpantang. Resepi paling mudah adalah buat sup lobak putih.

6. Halba.
Halba biasa digunakan oleh kaum India dalam masakan kari. Halba dicuci, direndam dalam air panas dan diminum.

7. Alfalfa.
Alfalfa lebih dikenali sebagai raja tumbuhan. Kaya dengan serat yang tinggi dan berfungsi sebagai agen pelawas. Ia juga berupaya membuang angin dari badan.



 Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● ♡♡Norazrin Mohd Nor ♡♡ Shaklee Independent Distributor ♡♡ [SID No : 1078286] ♡♡ Contact No : 019-350 9685 ♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia