Pages

Sabtu, 17 Disember 2016

Perbezaan Gemuk Air dan Gemuk Daging

Teks: Norazrin Mohd Nor

 Selama ni, akak pandang gemuk is gemuk. Tak terfikr pun gemuk ada kategori. Mula-mula ingat ada gemuk air dan gemuk lemak je. Rupanya gemuk banyak kategori yang lain. Ada gemuk air, gemuk angin, gemuk daging dan gemuk lemak.

Tapi hari ni akak nak kongsi perbezaan antara gemuk air dan gemuk daging.

Gemuk air ialah gemuk yang kita boleh lihat pada perut seseorang. Gemuk air terjadi bila badan seseorang kekurangan air. Subhanallah. Rupanya bila badan sesorang tak cukup air, automatik otak bagi signal suruh buat stok air dalam badan. Maka terjadilah gemuk air.

Antara punca lain gemuk air adalah kerana pengambilan garam yang tinggi.  Apabila garam dalam badan tingi, ia menghalang penyerapan air ke dalam sel badan. Situasi ini akan menyebabkan badan mula kekurangan kauntiti air.
 

Manakala gemuk daging pula,badan terasa berat. Cara nak lihat sesorang itu gemuk daging ialah pegang lengan tangan dan rasa tangan tersebut solid, pejal dan tidak menggelebar. Kalau kategori ini, roses untuk mengurangkan berat badan agak sukar kerana lemak telah lama bergumpal dengan daging. Walaubagaimana pun, dimana ada usaha disitu ada jalan. Kipidap

 Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● ♡♡Norazrin Mohd Nor ♡♡ Shaklee Independent Distributor ♡♡ [SID No : 1078286] ♡♡ Contact No : 019-350 9685 ♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia
Catat Ulasan