Pages

Sabtu, 31 Disember 2016

5 cara atasi susu sikit

Teks: Norazrin Mohd Nor

"Susu saya sikit. Anak tak puas minum. Macamana nak buat? Stress!" Antara keluhan ibu muda.

Susu badan yang terhasil mengikut keperluan bayi anda. Mommy kena tahu penghasilan susu berdasarkan permintaan yang ada. Konsep supply and demand.

Makin kerap mommy kosongkan payudara, makin banyak susu yang akan dihasilkan.

Kenapa ada mommy merungut susu tak cukup, susu badan sikit.

Terdapat beberapa sebab kenapa susu badan sikit. Kemungkinan besar besar lekapan bayi semasa menyusu salah. Aerola tidak masuk sepenuhnya dalam mulut bayi. Ini menyebabkan hisapan bayi menjadi tidak efektif.

Nak tahu cara atasi susu badan sikit?

Yang pertama, lekapan yang betul. Lekapan yang betul membantu hisapan yang efektif.

Yang kedua, kerap kosongkan payudara. Sebaiknya selepas bayi mwnyusu, mommy mengepam atau marmet untuk memastikan payudara betul-betul kosong.

Yang ketiga, elakkan stress. Penghasilan susu akan terbantut sekiranya mommy stress atau tertekan.

Yang keempat, banyakkan berzikir ketika menyusukan bayi anda. Mengikut pengalaman menyusukan anak pertama, zikir membantu penghasilan susu yang lancar.

Yang keempat, tidur di sebelah bayi anda. Hubungan yang rapat antara mommy dan bayi akan meningkatkan penghasilan susu.


 Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● ♡♡Norazrin Mohd Nor ♡♡ Shaklee Independent Distributor ♡♡ [SID No : 1078286] ♡♡ Contact No : 019-350 9685 ♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Sabtu, 17 Disember 2016

Perbezaan Gemuk Air dan Gemuk Daging

Teks: Norazrin Mohd Nor

 Selama ni, akak pandang gemuk is gemuk. Tak terfikr pun gemuk ada kategori. Mula-mula ingat ada gemuk air dan gemuk lemak je. Rupanya gemuk banyak kategori yang lain. Ada gemuk air, gemuk angin, gemuk daging dan gemuk lemak.

Tapi hari ni akak nak kongsi perbezaan antara gemuk air dan gemuk daging.

Gemuk air ialah gemuk yang kita boleh lihat pada perut seseorang. Gemuk air terjadi bila badan seseorang kekurangan air. Subhanallah. Rupanya bila badan sesorang tak cukup air, automatik otak bagi signal suruh buat stok air dalam badan. Maka terjadilah gemuk air.

Antara punca lain gemuk air adalah kerana pengambilan garam yang tinggi.  Apabila garam dalam badan tingi, ia menghalang penyerapan air ke dalam sel badan. Situasi ini akan menyebabkan badan mula kekurangan kauntiti air.
 

Manakala gemuk daging pula,badan terasa berat. Cara nak lihat sesorang itu gemuk daging ialah pegang lengan tangan dan rasa tangan tersebut solid, pejal dan tidak menggelebar. Kalau kategori ini, roses untuk mengurangkan berat badan agak sukar kerana lemak telah lama bergumpal dengan daging. Walaubagaimana pun, dimana ada usaha disitu ada jalan. Kipidap

 Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● ♡♡Norazrin Mohd Nor ♡♡ Shaklee Independent Distributor ♡♡ [SID No : 1078286] ♡♡ Contact No : 019-350 9685 ♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Khamis, 8 Disember 2016

Vitamin C redakan selesema

Teks: Norazrin Mohd Nor

Celik je mata, srot sret srot sret hidung ni. Dah macam air terjun. Kepala mula la nyut nyut nyut.

Anak-anak demam panas. Ummi pula selesama dan mula rasa badan panas, kaki mula sejuk. Haish..kuat Azrin. Kena kuat.

Terus ke dapur, makan 2biji vitamin c plus. Patah 2.


Alhamdulillah, menjelang waktu petang selesema dah mula reda.

 Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera :
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●
♡♡Norazrin Mohd Nor
♡♡ Shaklee Independent Distributor ♡♡ [SID No : 1078286]
♡♡ Contact No : 019-350 9685
 ♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Sabtu, 3 Disember 2016

Aktiviti cuti sekolah

Teks: Norazrin Mohd Nor

Dh seminggu cuti sekolah bermula. Macam biasa, awal cuti ni diwajibkan ke sekolah dulu. Siapkan kerja-kerja yang belum selesai.

Hampir setiap pagi 'Isyah akan tanya "esok ummi kerja ke?" Alahai, kesiannya dekat anak-anak.

Pagi tadi ada perjumpaan santai dengan Master Zura dan kawan-kawan Shaklee Independent Distributor (SID) di cawangan Johor Bahru. Alang-alang dah sampai JB, tidur di sini sebab nak bawa anak-anak ke Forest City di Gelang Patah. Sambil bawa pergi jalan-jalan, beritahu sebab jadi budak baik semasa ummi duduk santai dengan kawan-kawan tadi.

#RelaktasiMommy
#GelombangShaklee
#20StepIncome4Angka