Pages

Ahad, 9 Oktober 2016

Perginya nenek tersayang (bahagian 1)

Hari selasa, saya dan suami bergegas ke Hospital Kuala Kubu Bharu sebaik sahaja balik dari kerja. Kami dikhabarkan nenek sudah 3hari tak makan. Badan nenek begitu lesu dan tidak bermaya.

Kakngah beritahu nenek dimasukkan ke icu.

Sebelum ni, nenek telah masuk wad. Satu malam nenek di wad, nenek dibenarkan keluar.

Melalui gambar yang saya terima, nenek memang nampak sangat lemah.

Hati meronta-ronta agar segera sampai ke destinasi. Dalam perjalanan, kakngah khabarkan nenek dah masuk ke wad biasa. Alhamdulillah.

Sungguh jauh perjalanan sehingga isyah tanya bila nak sampai. Jauh sangat ke tempat yang kita nak pergi ni. Hmm..

Lewat pukul 6petang, alhamdulillah kami tiba di kawasan hospital. Kami segera bergegas ke wad 1 dimana nenek ditempatkan.

Segera salam emak, atuk dan semua yang ada. Tanpa membuang masa, bacakan surah yasin. Saya duduk dihujung kaki nenek. Atuk bagi ruang untuk saya duduk di situ.

Laju air mata ni mengalir semasa membacakan surah yasin. Sambil baca, sambil memicit kaki nenek. Abang dan kaklang berdiri di sebelah kiri dan kanan nenek sambil tuam kepala nenek. Nenek demam.

Masa cukup mencemburui kami. Jam menunjukkan hampir pukul 7. Waktu melawat makin hampir.

Saya dan kaklang cium nenek berkali-kali. Bisikkan agar nenek segera sembuh. Kami bawa balik kampung. Kaklang mohon maaf bagi pihak kami adik beradik. Sebelum keluar kami selimutkan kaki nenek. Sejuk barangkali bila menjelang malam nanti.

Kami solat maghrib di surau hospital. Hati masih terus berdoa agar nenek segera sihat.

Perjalanan kami masih jauh, esok perlu bekerja seperti biasa. Kami tinggalkan perkarangan hospital dengan hati yang sayu dan terus berdoa agar nenek cepat sembuh.


Catat Ulasan