Pages

Khamis, 19 Mei 2016

Kit Ramadhan

Ramadhan Cre-Activity Pack

(30 aktiviti sepanjang Ramadhan)

Khas buat anak-anak berumur 5 tahun ke atas (umur di bawah 5 tahun perlu bimbingan ibu bapa)

Alhamdulillah, bulan Ramadhan, bulan mulia yang penuh keberkatan, bulan yang selalu dirindui umat Islam setiap tahunnya, hampir tiba! Bagaimana anak-anak boleh terlibat aktif di bulan yang penuh rahmat ini? Tentunya dengan mengenalkan mereka dengan ibadah-ibadah yang wajib mahupun yang dianjurkan bagi umat Islam untuk mengamalkannya.

El-Hana kali ini mengeluarkan produk terbaru khusus sempena Ramadhan, bagi membantu ibu bapa memperkenalkan ilmu pengetahuan tersebut dengan cara yang menarik dan dan mampu membuat anak-anak lebih bersemangat.

Ramadan Cre-Activity Pack didatangkan bagi menyemarakkan motivasi anak-anak untuk
1⃣ Belajar puasa
2⃣ Lebih akrab dengan Al Qur'an, dan
3⃣ Belajar tentang adab-adab sehari-hari.

Set ini mengandungi beberapa poster interaktif, yang dilengkapi :

✅ sticker berwarna-warni dengan berbagai jenis variasi bahan untuk berkreativiti.

Apa yang ada di dalam Ramadan Cre-Activity Pack?

1. Poster Ramadan Chart and Game (dilengkapi 30 stiker bulat "Alhamdulillah aku puasa / Alhamdulillah I'm Fasting" dan 30 stiker empat segi bergambar dan mengandungi kosa kata dalam Al Qur'an).

- Poster Ramadhan Chart and Game boleh ditampal di dinding seterusnya stiker boleh ditampal di atasnya. Stiker bulat ditampalkan di kolum bulat, untuk memotivasi anak-anak setiap hari belajar puasa dengan menampalkannya mengikut urutan hari (dari angka arab 1-30 ). Anak yang belum belajar puasa juga boleh menampalkan stiker tersebut sebagai penanda telah berlalunya satu hari di bulan Ramadhan, sambil menghitung baki hari yang ada di bulan Ramadhan.

- Stiker kosa kata di dalam Al Qur'an ditampalkan di tengah-tengah poster di atas kolum kotak empat segi dengan angka latin 1-30 . Setiap hari anak-anak akan menampalkan satu stiker kosa kata pilihan dan ibu bapa akan membacakan ayat dalam Al Qur'an dan terjemahannya, mengenai kata tersebut. Ibu bapa juga boleh menceritakan sedikit mengenai ayat tersebut dengan lembaran tafsir yang kami sediakan. Seterusnya, kata pilihan tadi boleh dijadikan tema untuk aktiviti pada hari itu. Samada melalui:

1) Membaca buku mengenai kata tersebut,
2) Melakukan pengamatan , pemerhatian & perbincangan atau
3) Membuat projek kraf.

Dengan mengetahui kosa kata yang mereka jumpa setiap hari di dalam Al Qur'an (sepanjang Ramadhan), diharapkan anak-anak semakin merasa akrab dengan Al Qur'an, dan mengetahui betapa banyak ciptaan Allah yang memiliki hikmah, seperti bulan, matahari, awan, susu, hingga kisah-kisah beberapa binatang yang disebut dalam Al Qur'an. Semakin akrab dengan Al Qur'an, sehingga tumbuh kecintaan terhadapnya, insyaAllah.

2. Bahan untuk melakukan aktiviti kraf (aktiviti yang dipilih bersesuaian dengan stiker kosa kata Al Qur'an), ia terdiri daripada:

✅stik kayu,
✅kawat bulu tebal,
✅pompom,
✅labuci,
✅EVA foam,
✅gam,
✅kertas origami, dan
✅kertas pola bergambar.

3. Poster Adab Sehari-hari

Ada 4 poster adab sehari-hari yang dapat ditampalkan pada dinding oleh ibu bapa. Ia terdiri daripada :

✅ adab makan,
✅ adab tidur,
✅ adab di kamar mandi, dan
✅ adab bertamu.

Mengamalkan adab sehari-hari bererti mengamalkan sunnah Rasulullah s.a.w. Dengan memaparkan poster-poster tersebut, anak-anak mudah untuk mengingati dan mempraktikkan adab-adab tersebut dalam aktiviti seharian. Poster-poster ini boleh terus ditampalkan walaupun Ramadhan telah berlalu bagi manfaat anak-anak.

Spesifikasi:
- Poster Ramadan Chart and Game berukuran A2 dari bahan art karton dengan laminasi glossy
- Semua stiker dari bahan kromo lintex dengan laminasi glossy
- 4 poster adab berukuran A3+ dari bahan art paper 150 gram dengan varnish glossy
- 20 stik kayu
- 10 helai kawat bulu (pipe cleaner tebal) panjang lebih kurang 15 cm
- 10 butir pompom 3 cm dan 15 butir pompom 2cm
- 1 bungkus labuci silver
- 1 bungkus labuci biru metalik
- 4 keping EVA foam berukuran 15x15 cm (hitam, putih, kuning, biru)
- 20 keping kertas origami campur warna berukuran 12x12 cm
- 1 tube gam putih pva
- Kad bergambar ikan paus, gajah, lembu, burung hudhud, buah tin, buah zaitun, buah dan pohon kurma, dan masjid (kad bergambar ini boleh dijadikan ‘tracing mat’ pada kertas putih biasa, kertas origami atau EVA foam, boleh diwarnakan, dilukis, dibuat kolaj atau kraf yang lain).

➡ Berat: 520gram
➡ Panjang: 55cm
➡ Harga: Rm 45

Nota tambahan:

-Al-Quran di dalam gambar hanya sebagai hiasan/petunjuk gambar.
-Untuk cetakan edisi Malaysia, poster-poster adab di dalam Bahasa Inggeris
-Selepas pembelian dibuat, anda akan diberikan link percuma untuk mengakses Tafsir Mufradaat kosa kata pilihan seperti yang terkandung di dalam set ini.

Catat Ulasan