Pages

Sabtu, 31 Disember 2016

5 cara atasi susu sikit

Teks: Norazrin Mohd Nor

"Susu saya sikit. Anak tak puas minum. Macamana nak buat? Stress!" Antara keluhan ibu muda.

Susu badan yang terhasil mengikut keperluan bayi anda. Mommy kena tahu penghasilan susu berdasarkan permintaan yang ada. Konsep supply and demand.

Makin kerap mommy kosongkan payudara, makin banyak susu yang akan dihasilkan.

Kenapa ada mommy merungut susu tak cukup, susu badan sikit.

Terdapat beberapa sebab kenapa susu badan sikit. Kemungkinan besar besar lekapan bayi semasa menyusu salah. Aerola tidak masuk sepenuhnya dalam mulut bayi. Ini menyebabkan hisapan bayi menjadi tidak efektif.

Nak tahu cara atasi susu badan sikit?

Yang pertama, lekapan yang betul. Lekapan yang betul membantu hisapan yang efektif.

Yang kedua, kerap kosongkan payudara. Sebaiknya selepas bayi mwnyusu, mommy mengepam atau marmet untuk memastikan payudara betul-betul kosong.

Yang ketiga, elakkan stress. Penghasilan susu akan terbantut sekiranya mommy stress atau tertekan.

Yang keempat, banyakkan berzikir ketika menyusukan bayi anda. Mengikut pengalaman menyusukan anak pertama, zikir membantu penghasilan susu yang lancar.

Yang keempat, tidur di sebelah bayi anda. Hubungan yang rapat antara mommy dan bayi akan meningkatkan penghasilan susu.


 Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● ♡♡Norazrin Mohd Nor ♡♡ Shaklee Independent Distributor ♡♡ [SID No : 1078286] ♡♡ Contact No : 019-350 9685 ♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Sabtu, 17 Disember 2016

Perbezaan Gemuk Air dan Gemuk Daging

Teks: Norazrin Mohd Nor

 Selama ni, akak pandang gemuk is gemuk. Tak terfikr pun gemuk ada kategori. Mula-mula ingat ada gemuk air dan gemuk lemak je. Rupanya gemuk banyak kategori yang lain. Ada gemuk air, gemuk angin, gemuk daging dan gemuk lemak.

Tapi hari ni akak nak kongsi perbezaan antara gemuk air dan gemuk daging.

Gemuk air ialah gemuk yang kita boleh lihat pada perut seseorang. Gemuk air terjadi bila badan seseorang kekurangan air. Subhanallah. Rupanya bila badan sesorang tak cukup air, automatik otak bagi signal suruh buat stok air dalam badan. Maka terjadilah gemuk air.

Antara punca lain gemuk air adalah kerana pengambilan garam yang tinggi.  Apabila garam dalam badan tingi, ia menghalang penyerapan air ke dalam sel badan. Situasi ini akan menyebabkan badan mula kekurangan kauntiti air.
 

Manakala gemuk daging pula,badan terasa berat. Cara nak lihat sesorang itu gemuk daging ialah pegang lengan tangan dan rasa tangan tersebut solid, pejal dan tidak menggelebar. Kalau kategori ini, roses untuk mengurangkan berat badan agak sukar kerana lemak telah lama bergumpal dengan daging. Walaubagaimana pun, dimana ada usaha disitu ada jalan. Kipidap

 Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● ♡♡Norazrin Mohd Nor ♡♡ Shaklee Independent Distributor ♡♡ [SID No : 1078286] ♡♡ Contact No : 019-350 9685 ♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Khamis, 8 Disember 2016

Vitamin C redakan selesema

Teks: Norazrin Mohd Nor

Celik je mata, srot sret srot sret hidung ni. Dah macam air terjun. Kepala mula la nyut nyut nyut.

Anak-anak demam panas. Ummi pula selesama dan mula rasa badan panas, kaki mula sejuk. Haish..kuat Azrin. Kena kuat.

Terus ke dapur, makan 2biji vitamin c plus. Patah 2.


Alhamdulillah, menjelang waktu petang selesema dah mula reda.

 Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera :
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●
♡♡Norazrin Mohd Nor
♡♡ Shaklee Independent Distributor ♡♡ [SID No : 1078286]
♡♡ Contact No : 019-350 9685
 ♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Sabtu, 3 Disember 2016

Aktiviti cuti sekolah

Teks: Norazrin Mohd Nor

Dh seminggu cuti sekolah bermula. Macam biasa, awal cuti ni diwajibkan ke sekolah dulu. Siapkan kerja-kerja yang belum selesai.

Hampir setiap pagi 'Isyah akan tanya "esok ummi kerja ke?" Alahai, kesiannya dekat anak-anak.

Pagi tadi ada perjumpaan santai dengan Master Zura dan kawan-kawan Shaklee Independent Distributor (SID) di cawangan Johor Bahru. Alang-alang dah sampai JB, tidur di sini sebab nak bawa anak-anak ke Forest City di Gelang Patah. Sambil bawa pergi jalan-jalan, beritahu sebab jadi budak baik semasa ummi duduk santai dengan kawan-kawan tadi.

#RelaktasiMommy
#GelombangShaklee
#20StepIncome4Angka

Khamis, 10 November 2016

Relaktasi Selepas 5bulan Tidak Menyusu

Teks: Norazrin Mohd Nor

5bulan tidak menyusukan Izzah. Ia satu jangka masa yang lama. Izzah masih enggan menyusu.

Bila keadaan macam ni. Beberapa tips yang saya boleh kongsikan apa yang saya lakukan.
1. Saya perlu kekal positif. Anggap sahaja Izzah merajuk sebab dah 5 bulan tak menyusu.
2. Banyakkan berdoa moga Allah kurniakan rezeki penyusuan buat Izzah.
3. Teruskan mengepam ikut jadual. Kalau rajin, pam lah 2jam sekali untuk meransang penghasilan susu.

Jom, mommy diluar sana yang berniat atau sedang berusaha untuk relaktasi. Jom kita berusaha demi si manja tersayang.

#RelaktasiMommy
#KembaraRelaktasi



 Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● ♡♡Norazrin Mohd Nor ♡♡ Shaklee Independent Distributor ♡♡ [SID No : 1078286] ♡♡ Contact No : 019-350 9685 ♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Rabu, 9 November 2016

Kenapa Relaktasi

Teks: Norazrin Mohd Nor

 Ramai yang bertanya kenapa saya relaktasi sedangkan saya mengambil supplemen Shaklee.

Ya, semuanya kerana naifnya saya dalam dunia penyusuan bayi.

Bila ingat semula kenapa saya berjaya bagi anak yang sulung penyusuan sehingga 2 tahun. Jawapannya kerana saya tak pernah terlepas mengepam susu semasa bekerja. Itulah punca utama susu sentiasa ada buat si manja. Lagipun, isyah paling kerap menyusu. Susu kan ada bergantung kepada permintaan? Kiranya masa isyah,permintaan cukup tinggi. Hahaha

Pengambilan Esp dan alfalfa kan memekat dan banyakkan susu? Izzah memang cepat kenyang. Sepatutnya saya perlu mengepam baki susu. Penyusuan kali ini, bukan sahaja saya abaikan masa mengepam di tempat kerja, malah saya juga abaikan masa mengepam dirumah. Saya abaikan je rasa bengkak susu. Si manja saya ni pula memang kurang menyusu semasa siang hari. Akibatnya, susu merudum dari hari ke hari sehinggalah memaksa saya memberinya susu formula. Akhirnya saya sendiri yang kecewa dan terseksa bila lihat si manja demam dan selesema. Saya tak mampu buat apa-apa.

Masih berusaha relaktasi semula. ya Allah permudahkan urusan buat si manja Izzah.

#RelaktasiMommy
#KembaraRelaktasi

Set Penyusuan Shaklee Membantu Relaktasi

Teks: Norazrin bt Mohd Nor

Beberapa hari ni, saya lihat ada peningkatan walaupun sangat sedikit. Kalau ikutkan hati yang kecewa dengan hasil pam, pasti akan teruskan berhenti untuk relaktasi.

Rasa kuat ingin relaktasi membantu saya untuk terus pam. Rupa-rupanya jadual pam yang saya guna sekarang masih belum cukup. Saya perlu pam 2 jam sekali rupanya. Pengambilan wajib selepas pam adalah 2 biji alfalfa. Maksimum saya saya ambil 10biji sehari. ESP saya akan pastikan ambil 3 sudu sehari.

Pengambilan supplemen yang lain saya ambil seperti B complex,Ostematrix,Vitalea, Vitamin C, Lecithin dan Omega Guard


#RelaktasiMommy
#KembaraRelaktasi

Selasa, 8 November 2016

Punca relaktasi tidak berjaya

Teks: Norazrin bt Mohd Nor

Hebat betul cabaran nak relaktasi ni ye?

Dalam tempoh beberapa hari ni, saya dapat kenal pasti beberapa faktor penyebab relaktasi tidak berjaya.
Saya list kan dekat sini bukan sebab saya gagal relaktasi. Saya masih akan terus mencuba sehingga jaya. 

List ni saya nak jadikan sebagai pembakar semangat saya untuk terus berusaha relaktasi si manja Izzah.
1. Tiada sokongan dari suami atau insan terhampir.

2. Culas dengan jadual mengepam.
Kena rajin pam on time. Nak pastikan susu ada signal masa pemprosesan. Saya dah siapkan jadual 7hari pam tanpa gagal. Jika skip satu sesi, mula semula hari pertama.

3. Bayi enggan menyusu terus (df)
Mommy luar sana jangan risau. Saya juga hadapi perkara yang sama. Waktu terbaik saya ajar semula si manja adalah pada waktu malam. Masa tu dia mamai tapi haus. Hihi. Saya yakin, si manja akan belajar semula untuk penyusuan terus dari mommy.

Cukup la 3faktor ni. Semoga berjaya semua. Doakan saya juga ye

#RelaktasiMommy
#GelombangShaklee

Ahad, 6 November 2016

Kuatkan semangat untuk relaktasi

Teks: Norazrin bt Mohd Nor

Banyak kali saya bisikkan dalam diri. Kena kuat. Kena kuat. Kena kuat.

Kuat untuk relaktasi. Sungguh banyak dugaan nak relaktasi ni. Kekangan masa untuk mengepam.

Allahu akbar. Sungguh. Jika diberi peluang untuk relaktasi semula. Saya akan pastikan sentiasa ada hubungan skin to skin dengan anak. Sungguh rasa sukar hadapi saat relaktasi ini.

Saya hanya perlu konsisten ikut jadual mengepam 7hari tanpa gagal. Bayangkan pada hari pertama, saya hanya dapat tak sampai 1oz. Ya Allah, kurniakan rezeki buat Izzah agar dapat menyambung penyusuan secara eksklusif. Aameen ya rabb.

P/s: ESP dan alfalfa adalah supplement basic yang saya ambil secara konsisten untuk proses ini

Jumaat, 4 November 2016

Relaktasi susu ibu

Teks: Norazrin Mohd Nor

Kenapa saya nak relaktasi semula?


Baru-baru ni si kecil Izzah demam, selsema dan batuk. Aduhai,sedih tak terkata melihat anak kecil bertarung dengan selsema. Nak bagi ubat, Izzah masih kecil. Masa tu terfikir, alangkah bagusnya jika Izzah masih menyusu. Saya boleh la makan lebih vitamin C,omega dan neutriferon. Pastinya bila saya makan, Izzah akan dapat melalui susu.

Ada beberapa sebab kenapa saya nak relaktasi semula.
1. Penuhi hak anak saya. Penyusuan sehingga 2 tahun. Masih berbaki 11 bulan untuk Izzah.
2. Saya boleh salurkan ubat melalui susu kepada Izzah.
3. Kesian saya lihat sebab Izzah kurang menyusu bila pergi jalan-jalan. Dia tak nak susu botol.

Hingga kini saya terfikir, tentu dia minum susu formula kerana TERPAKSA.

Satu sesi pam dah selesai. Hanya dapat 1oz sahaja. namun ia tak patahkan semngat saya untuk relaktasi. Selesai pam, saya minum ESP dan alfalfa. Alfalfa salah satu supplement yang membantu penghasilan susu ibu. Doakan saya berjaya.

#Pray4Izzah
#RelaktasiMommy

Rabu, 2 November 2016

3 perkara wajib sebelum relaktasi

Teks: Norazrin Mohd Nor

Relaktasi adalah proses penyambungan semula penyusuan anak selepas susu berkurangan atau putus susu untuk beberapa ketika.

Ya, saya ingin relaktasi semula anak saya. Walaupun sudah berjaya menyusukan anak yang sulung sehingga dua tahun tanpa menggunakan apa-apa supplement. Hanya yakin dengan rezeki Allah buatnya. Banyak minum air suam dan kerapkan penyusuan. Isyah memang kuat menyusu sehingga dua tahun.

Anak yang kedua menyusu sehingga 1tahun 3bulan kerana saya disahkan hamil. Risaukan kandungan sekiranya masih meneruskan penyusuan.

Anak yang ketiga, saya sempat menyusukan sehingga 8bulan penuh. Perkara pertama yang mengundang susu merudum adalah saya tidak mengendahkan mengepam susu di tempat kerja. Akhirnya susu semakin merudu dan saya membuat keputusan top up susu anak dengan susu formula.

Setelah 3bulan menggunakan susu formula, Izzah demam. Kali ni betul-betul naluri ibu saya tercabar. Izzah enggan menyusu menggunakan botol dan minum susu formula. Apa yang mampu saya lakukan saat tu?

Maka bermulalah episod relaktasi saya. Saya tak tahu berjaya atau tak. Sekurang-kurangnya saya mencuba sebelum menyerah kalah.

Disini saya kongsikan 3 perkara wajib bagi ibu-ibu yang inginkan relaktasi.


1. Kuat semangat
Sukar macamana sekalipun, semangat ibu yang inginkan relaktasi perlu kuat. Bayangkan kegembiraan anak apabila menyusu. Dalam masa yang sama, banyakkan berdoamoga dipermudahan urusan relaktasi. InsyaAllah, moga Allah membantu.

2. Pam susu setiap 1jam - 3jam
Kenapa perlu kerap pam? Kekerapan mengepam susu akan meransang penghasilan susu. Agak-agak ibu berapa lama proses relaktasi ini akan berlaku? Melalui pembacaan saya, InsyaAllah susu akan keluar seperti biasa jika rajin buat double pumping sekurang-kurangnya sekali sehari. Paling lama? Ada yang sehingga sebulan untuk meransang penghasilan susu.

3. Kerapkan hubungan kulit dengan bayi anda.
Nampak gayanya lepas ni, Izzah akan pakai diaper je la.

Keinginan untuk relaktasi sangat kuat. Dalam masa yang sama, saya teruskan pengambilan supplement untuk meransang penghasilan susu. Saya amalkan pengambilan alfalfa sebanyak 10biji sehari. Doakan perjalanan relaktasi saya berjaya.

Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera :
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
♡♡ Contact No : 019-350 9685 
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Selasa, 18 Oktober 2016

Iffah luka lagi

Teks: Norazrin Mohd Nor

Lewat petang ke pasaraya Green Apple.

Setelah membeli keperluan yang diperlukan, kami segera beredar untuk pulang.

Semasa suami membuka pintu kereta, entah macam mana Iffah terjatuh. Kepala dia betul-betul terhentak dibucu kereta. Bila dia bangun, darah mengallir di keningnya. Allahu akbar. Telinga belum baik, kening pula luka. Sian anak ummi ni.

Saya macam biasa la kalut sikit. Segera suruh suami ke klinik. Suami tenang je ballik rumah. Katanya bersihkan dulu darah tu.

Iffah minta masuk buai. Mengantuk rupanya. Masuk je buai, terus tidur.

Masih lagi bersihkan darah yang mengalir. Darah masih keluar walaupun dah dilap berkali-kali. Akhirnya ambil keputusan ke klinik.

Suami bertegas minta digam sahaja luka tu. Doktor cakap lukanya dalam. Itu pun menangis meraung macam apa tah.

Selesai di klinik, belikan aiskrim buat Iffah.

Isnin, 17 Oktober 2016

Telinga Iffah Luka (Bahagian 2)

Teks: Norazrin Mohd Nor

Pagi ni ke sekolah dulu. Hadiri acara perhimpunan rasmi. Jadual hari ni, 8.00- 8.30 pagi. Isi borang untuk keluar ke hospital atas urusan Iffah.

Alhamdulillah, tiba ke hospital jam 8.50pagi. Namun penuh dengan kereta. Mana nak parking kereta ni?

Sedang leka pusing sana, pusing sini ternampak seorang jururawat masuk ke dalam kereta. Alhamdulillah dapat parking. Namun, jururawat tersebut tidak beredar. Allahu akbar.

Sambil menunggu jururawat tersebut beredar, datang kereta lain dari arah depan. Saya lihat semula kedudukan kereta saya. Saya di jalan yang betul. Kereta tersebut yang melawan arah. Pemandu tersebut menunjukkan muka marah agar saya berundur ke belakang. Saya menyalakan signal dari tadi. Mustahil kereta tersebut tak nampak.

Akhirnya Allah hadirkan seorang insan yang membantu. Syukur alhamdulillah semuanya dipermudahkan.

Saya ke bahagian ENT. Setelah menunggu hampir 1 jam, Iffah diperiksa dan doktor pakar juga tidak dapat bagi kata putus apa yang berlaku pada telinga Iffah. Ubat diberi dan tarikh temujanji ditetapkan.

Allahu akbar. Peliharalah anak kecilku ini.

Sabtu, 15 Oktober 2016

Telinga Iffah luka

Teks: Norazrin Mohd Nor

Pagi Sabtu, kami sekeluarga bersarapan mee goreng. Seronok tengok anak-anak makan.

Berehat sebentar dan suami ajak keluar, bawa anak jalan-jalan.

Tengahari balik ke rumah.

Sedang berehat dan meluruskan badan tiba-tiba Iffah masuk bilik dan menangis sambil pegang telinga.

Segera tengok Iffah yang tutup telinga. Bila angkat tangannya yang tutup telinga, darah memenuhi telinga tersebut. Allahu akbar.

Terus bersiap dan bawa Iffah ke hospital. Doktor tak dapat kesan apayang berlaku sebab darah memenuhi telinga. Doktor suruh datang ke hospital esok untuk jumpa doktor pakar telinga pula.

Moga Allah lindungimu wahai anakku Iffah Nabeehah

Selasa, 11 Oktober 2016

Perginya nenek tersayang (bahagian 2)

Teks: Norazrin Mohd Nor

Tiba dirumah tepat jam 1 pagi. Angkat anak-anak dan terus tidur. Badan terasa penat dan letih.

Tepat jam 5.30 pagi,Izzah merengek nak susu. Dalam masa yang sama perasan telefon bimbit bergetar. Tengok telefon, mak yang hubungi. Hati dah mula tak sedap.

Mak: Assalamualaikum. Dah tau kan?
Saya: Waalaikumussalam. Kenapa mak? Nenek macamana?
Mak: Nenek dah takde. Pukul 2 lebih tadi.
Saya: Allahu akbar.Innalillahi wa inna ilaihi raaji'un.

Tak tergambar betapa sedihnya masa tu sebab saya masih mengharap nenek sembuh. Nak bawa nenek balik kampung.


Suami dah termenung sebab dia kena handle program hari tu. Satu je yang saya cakap "Izinkan saya melawat nenek. Buat kali terakhir"

Walaupun saya tahu badan masih letih. Keinginan untuk tatap wajah nenek buat kali terakhir cukup kuat.

Selesai mandi dan solat subuh. Saya terus memandu ke Melaka, bawa kaklang dan anak-anaknya menemani sepanjang perjalanan. Alhamdulillah, suami suruh bawa keretanya sebab baru servis. Lagipun perjalanan jauh.

Baru sampai Nilai dalam pukul 8.30 pagi,emak telefon beritahu uda akan kebumikan nenek secepat mungkin. Allahu akbar. Rasa nak terbang agar segera sampai.

Segera capai telefon bimbit, buka aplikasi waze. Saya memandu dan kaklang baca arah. Jam menunjukkan pukul 9 pagi. Kotaraya Kuala Lumpur semakin dipenuhi dengan kenderaan. Mulut tidak berhenti berdoa agar Allah permudahkan laluan dan perjalanan.

Hidir khabarkan jenazah nenek siap dikafankan. Rasa nak menangis pandu kereta. Terus berdoa agar Allah pendekkan jarak bumi agar saya segera sampai.

Alhamdulillah, akhirnya sampai di perkarangan Masjid Nurul Iman, Serendah. Tiba sahaja di sana, jenazah nenek dibawa masuk untuk disolatkan. Alhamdulillah, ramai murid tahfiz hadir untuk tunaikan solat jenazah. Memang rezeki nenek. Lebih 40 orang yang tunaikan solat jenazah.

Hati berlagu pilu bila tak dapat cium wajah dan peluk nenek buat kali terakhir. Saya dan kaklang masih merayu untuk lihat wajah nenek. Namun kata mereka, dah buat simpul bunga. Dekat liang lahad nanti akan dibuka, lihat masa tu kata insan yang uruskan jenazah nenek.

Bila jenazah nenek diangkat dan dimasukkan ke liang lahad. Insan tersebut terus tuding jari ke arah saya dan kaklang. Nak tengokkan? katanya.

Uda buka ikatan dan itulah kali terakhir wajah nenek ditatap. Sedih, sayu, hiba. Kain tudung jadi peneman setia sebab air mata keluar laju. 2,3 kali saya ditegur jangan menangis.

Selesai talkin dibacakan, hati diruntun pilu. Allahu akbar. Moga nenek damai di sana. Ya Allah, jadikan kubur nenek sebahagian dari taman syurga. Jauhkan nenek dari azab kubur.

Kami semua ke rumah ateh di Serendah. Bila lihat katil nenek. Lagi sekali jiwa rasa kosong.

Nenek, tiap butir bicara terkandung hikmah. Walau jarang bersua, hati tetap rindu dan sayang sangat pada nenek. Biar apa orang nak kata, hanya kita yang tahu ikatan itu.

Ahad, 9 Oktober 2016

Perginya nenek tersayang (bahagian 1)

Hari selasa, saya dan suami bergegas ke Hospital Kuala Kubu Bharu sebaik sahaja balik dari kerja. Kami dikhabarkan nenek sudah 3hari tak makan. Badan nenek begitu lesu dan tidak bermaya.

Kakngah beritahu nenek dimasukkan ke icu.

Sebelum ni, nenek telah masuk wad. Satu malam nenek di wad, nenek dibenarkan keluar.

Melalui gambar yang saya terima, nenek memang nampak sangat lemah.

Hati meronta-ronta agar segera sampai ke destinasi. Dalam perjalanan, kakngah khabarkan nenek dah masuk ke wad biasa. Alhamdulillah.

Sungguh jauh perjalanan sehingga isyah tanya bila nak sampai. Jauh sangat ke tempat yang kita nak pergi ni. Hmm..

Lewat pukul 6petang, alhamdulillah kami tiba di kawasan hospital. Kami segera bergegas ke wad 1 dimana nenek ditempatkan.

Segera salam emak, atuk dan semua yang ada. Tanpa membuang masa, bacakan surah yasin. Saya duduk dihujung kaki nenek. Atuk bagi ruang untuk saya duduk di situ.

Laju air mata ni mengalir semasa membacakan surah yasin. Sambil baca, sambil memicit kaki nenek. Abang dan kaklang berdiri di sebelah kiri dan kanan nenek sambil tuam kepala nenek. Nenek demam.

Masa cukup mencemburui kami. Jam menunjukkan hampir pukul 7. Waktu melawat makin hampir.

Saya dan kaklang cium nenek berkali-kali. Bisikkan agar nenek segera sembuh. Kami bawa balik kampung. Kaklang mohon maaf bagi pihak kami adik beradik. Sebelum keluar kami selimutkan kaki nenek. Sejuk barangkali bila menjelang malam nanti.

Kami solat maghrib di surau hospital. Hati masih terus berdoa agar nenek segera sihat.

Perjalanan kami masih jauh, esok perlu bekerja seperti biasa. Kami tinggalkan perkarangan hospital dengan hati yang sayu dan terus berdoa agar nenek cepat sembuh.


Selasa, 4 Oktober 2016

Moga nenek tenang di sana

Teks: Norazrin Mohd Nor 

Kami ke Hospital Kuala Kubu Bharu ziarah nenek. Ateh kata nenek dah 3hari tak nak makan nasi. Nenek segera dibawa ke hospital menaiki ambulan.

Entah kenapa hati tak keruan. Akhirnya nenek pergi jua. Tak sempat mak nak bawa nenek balik kampung. Nak jaga nenek dan atuk.

Sebak bila lihat atuk. Setiap kali terkenangkan nenek, pasti air mata ni jatuh berderai.

Jumaat, 23 September 2016

Ubati Sakit Gigi Bengkak

Teks: Norazrin bt Mohd Nor

Ada yang bertanya gusi sakit.
Dah jumpa doktor, buat rawatan cuci gigi tapi gigi masih sakit.
Darah masih keluar ketika memberus gigi.
Minum air pun sukar.

Saya mencadangkan agar ambil ostematrix, vita c plus dan garlic.

Ostematrix - tinggi kalsium bagus untuk gusi dan gigi. Redakan bengkak gusi kerana kuman
Vita c - rawat luka dan cegah gusi dari virus dan bakteria
Garlic - antibiotik semulajadi untuk jangkitan kuman dan bakteria pada pulpa dan enamel.

Vita c sustained plus (180tablet) Penggunaan normal untuk 6 bulan
Ostematrix - (120caplet) Penggunaan normal untuk 1 bulan
Garlic - (60tablet) Penggunaan normal untuk 1 bulan.

Kena ingat ye, ini hanya supplement membantu mengurangkan kesakitan. Kesan ke atas individu juga berlainan. Jika badan kurang toksin, banyak minum air makan cepatlah kesan supplement tersebut. Namun, jika badan banyak toksin supplement sukar diserap dengan baik. Jawapannya, kena detoks dulu badan tu ye :-)

7 KRITERIA PENTING MEMASTIKAN SOYA ANDA SELAMAT

Sangsi nak pilih soya mana satu? Dengar banyak sangat cerita tentang soya, ada kata bagus ada kata bahaya. Maka harini saya kongsikan, Ketika memilih Soya, pastikan anda ada 7 checklist ini untuk memastikan Soya yang anda masukkan ke dalam tubuh anda adalah selamat.

1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik.
KACANG SOYA TIDAK ORGANIK  yang menggunakan baja kimia dan racun pestisid, akan mengandungi khasiatnya yang rendah. Ia juga mempunyai kandungan nitrat yang tinggi. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER !

2. Kacang soya  tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetik)
Kacang soya GMO lebih murah untuk dihasilkan tetapi ia berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan TOKSIN dalam badan manusia.

3.  Protein soya tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu.
Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormon ,antibodi, enzim. Kalau salah satu amino asid ini tak cukup, sistem imun badan akan terganggu 30% dan fungsi badan mungkin akan terganggu atau berhenti.

4. Dalam proses pembuatan soya isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dengan alcohol
Isoflavone dapat mengurangkan risiko kanser payudara, kanser rahim dan kanser prostate.  Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan jisim tulang

5. Bahan anti-tirod mesti disingkirkan
Soya yang mentah mengandungi bahan "anti-growth", "anti-tyrosine". Kedua bahan ini menggangu fungsi tubuh dan meningkatkan risiko kanser.

6. Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
Asid amino sensitif terhadap suhu panas. Ada kajian menyatakan protein yang dimasak terlalu lama boleh merosakkan 50% amino asid amino.  Kekurangan acid amino dalam badan akan merenjatkan hormon, tisu badan serta mengganggu kesihatan kita.

7. Protein soya itu mesti ditambah dgn unsur kalsium..kenapa?
Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang denikian unsur kaslium yang secukupnya mesti ditambah dalam soya protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soya tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protein tidak menambah cukup kalsium
Jadi anda tidak perlu ragu-ragu dengan ESP. Kerana ESP menepati 7 ciri-ciri soya yang selamat:
•  ESP ditanam secara organik
•  ESP adalah non-gmo
•  Mengandungi 9 amino asid perlu dan mineral & vitamin lain
•  Ia dibersihkan dengan menggunakan air.
•  Tiada bahan anti-tiroid / anti-growth
•  diproses tanpa pemanasan
•  Ditambah dengan kalsium 500mg

Oleh itu, Pilih lah soya yang mematuhi 7 ciri soya selamat
Dari Shaklee ~ Energizing Soy Protein ESP

#EspBest
#GLCteam

ebook Berdialog Dengan Allah

Teks: Norazrin Mohd Nor

Penulis ebook Bertanya Allah Dahulu (BAD) SA Insyirah telah melancarkan ebook terbaru Berdialog Dengan Allah. Ebook BAD telah di download sebanyak 30 000 kali.

Jom dapatkan segera ebook PERCUMA Berdialog Dengan Allah. Klik link http://goo.gl/WVPk9a
Sebarkan moga lebih ramai dapat manfaat. InsyaAllah

Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● ♡♡Norazrin Mohd Nor ♡♡ Shaklee Independent Distributor ♡♡ [SID No : 1078286] ♡♡ Contact No : 019-350 9685 ♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Khamis, 22 September 2016

Ajarkan Anakmu Al-quran

Teks: Norazrin Mohd Nor

Suami bercerita, dia melihat kumpulan kecil kanak-kanak yang tekun membaca al-quran. Seorang lelaki bertanya berapa umur anak sulung kami. Bila suami menjawab 5 tahun. Spontan soalan dilontarkan kembali."Dah khatam al-Quran?"  Bila suami menjawab belum, meggeleng si penyoal tadi. Tergamam. Terkedu. Allahu akbar. banyaknya lompong dalam didikan kami kepada anak syurga ini.

Terus saya tanya "dia boleh ajar anak kita tak?" Suami kata mereka hanya ajar kanak-kanak lelaki tapi ada segelintir yang bersungguh mahu anak perempuan diajar juga. Ada beberapa orangyang mereka ajar. Hanya 5-6 orang sahaja. Ya Allah, andai disini tempat yang terbaik buat anak syurga kami, bukalah hati mereka menerima 'Isyah sebagai anak muridnya.

Saya fikir sendiri. Anak tak mahu diajar atau saya dan suami yang tidak bersungguh mendidik? Ya Allah, lorong dan takdirkan yang terbaik buat agama dan masa depan kami.

Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : 
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● 
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
♡♡ Contact No : 019-350 9685 
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Rabu, 21 September 2016

Diari Kun Faya Kuun

Teks: Norazrin Mohd Nor

Nama SA Insyirah mula meniti dibibir saat saya mula membaca ebook Bertanya Allah Dahulu.

Kemudian muncul pula Diari Kun Faya Kuun. Memang laris macam pisang goreng panas.

Penulis cuba menyampaikan amalan yang  dilakukan menerusi diari tersebut. Bila dah buat, baru rasa nikmat menggunakan diari tersebut.

Nak cuba? Ni linknya Diari Kun Faya Kuun

Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : 
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● 
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
♡♡ Contact No : 019-350 9685 
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Selasa, 20 September 2016

Korban

 
Inilah lembu yang dikorbankan. Moga berjumpa di titian siratulmustaqim nanti. Aameen.

Kisah korban ni sebenarnya dah lama dalam draft. Menulis tapi tak habis.

Suami cerita apa yang dibisikkan ke telinga lembu sebelum dikorbankan. Masa tu terus air mata menitis laju. Ya Allah, terimalah amalan korban kami.Memang nekad, untuk berkorban setiap tahun selepas ini. Macam seorang kawan, dia dan suami akan bergilir-gilir berkorban setiap tahun. Tanda syukur kepada Allah, katanya. Moga Allah berikan keizinan untuk aku lakukan perkara yang sama. Aameen.

Terfikir buat tabung korban. Menabung untuk korban. Moga tahun depan, buatkan korban untuk atuk dan nenek.Ya Allah, terlalu banyak pengorbanan nenek dan atuk lakukan buat anak mereka dan kami cucunya. Kasihanilah mereka ya Allah.

Isnin, 19 September 2016

Rindu Nenek

Teks: Norazrin Mohd Nor

Malam ni terjaga dan dapat berita nenek dimasukkan ke hospital. Nenek sakit dan tidak mampu untuk bangun. Hati jadi sebak dan pilu. Membayangkan umur sebegitu tinggal di hospital. Atuk pun uzur juga tapi atuk berkeras tak nak masuk wad.

Nenek mempunyai 10 orang anak. Memang betullah ayat "Ibu seorang mampu jaga anak 10 orang. Anak 10 orang tak mampu jaga ibu seorang" Memang diakui masing-masing ada tanggungjawab dan masalah sendiri.

Masa ni terfikir, Ya Allah, anakku hanya ada 3orang.Kesemuanya perempuan. Jika dipanjangkan usia mereka dan mendirikan rumahtangga, pastinya kedudukan suaminya lebih tinggi dari ibu bapa. Andai aku sakit, siapa anak yang akan menjaga? Mahukah mereka menjaga? Allahu akbar. Panjangnya fikir malam-malam macam ni.

Nenek... rindu dengan nenek. Tiba-tiba teringat masa kecil-kecil,setiap kali cuti sekolah mesti tinggal dengan nenek. Setiap pagi selepas nenek solat Subuh, nenek akan sediakan sarapan. Nenek akan bawa pergi jalan-jalan. Tempat yang glamour masa ni, Chow Kit :) Pasar malam pun layan juga.

Allahu akbar. Macamana la keadaan nenek di hospital malam-malam macam ni. Tentu sunyi. Bosan dalam hospital. Bermalam di hospital sebab bersalin pun bosan. Inikan pula nenek dikelilingi orang-orang sakit.

Teringat arwah makngah sebelah suami. Syukur dikurniakan anak lelaki yang ramai. Terlantar di rumah. Anak menantu yang jaga. Mereka pun duduk sekitar kawasan ini sahaja. Yang jauh hanya seorang dua. Bergilir-gilir menjaga masa hujung hayat arwah makngah. Angkat ke bilik air. Mandikan dan ambilkan wudhuk. Nanti arwah makngah akan solat sambil baring.

Nenek...rindu nenek. Ya Allah, berilah kesihatan yang baik buat nenek dan atuk. Allah asy-syafi allah al-kaafi Allah al-mu'aafi sihatkanlah tubuh badan nenek dan atuk agar mereka boleh beribadah dengan sempurna kepadaMu ya Allah.

Ahad, 18 September 2016

Doa bermimpi Rasulullah s.a.w

Teks: Norazrin Mohd Nor 

Lama dah cuti. Rasa macam hari pertama kerja pula.

Pagi-pagi lihat video Allahyarham Dato Dr Harun Din mengenai mimpinya bertemu Rasulullah s.a.w. Allahu akbar.  Allahumma solli 'ala saiyidina Muhammad wa 'ala aali saiyidina Muhammad.

Saya sempat menyalin doa untuk bertemu Rasulullah s.a.w di dalam mimpi.
"Allahumma arinii wajha nabiyyika wa habiibika Muhammadin fii manaamii"
Ya Allah, aku bermohon agar perlihatkan wajah nabiMu dan kekasihMu Muhammad s.a.w di dalam mimpiku.

Jom kita amalkan sama-sama. Moga Allah perkenankan kita melihat Rasulullah s.a.w di dalam mimpi kita. Aameen

Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●
 ♡♡Norazrin Mohd Nor
 ♡♡ Shaklee Independent Distributor
 ♡♡ [SID No : 1078286]
 ♡♡ Contact No : 019-350 9685
 ♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Jumaat, 9 September 2016

Ostematrix hilangkan sakit pinggang

Teks: Norazrin Mohd Nor

Pagi Jumaat yang mulia, hujan turun membasahi bumi Muar. Anak-anak bangun awal seperti biasa. Kebetulan stok sate kajang sejuk beku masih berbaki, hanya panaskan sahaja.

Keputusan akhir perlu dibuat pagi ni. Setuju atau tidak setuju. Berbekalkan tekad, keputusan setuju telah diambil. Sepanjang perjalanan berdoa agar keputusan ini yang terbaik Allah tetapkan.

Habis sahaja urusan selesai, 'Isyah nak makan roti canai. Erk! Mana nakcari roti canai dah nak petang ni nak. Mujur boleh bertolak ansur. Makan nasi akhirnya. Nasi je senang cari kat Malaysia ni. Hihi

Dalam perjalan pulang si kecil Izzah merengek-rengek. Tak lena tidur masa perjalanan pergi tadi. Sekejap ke kiri, sekejap ke kanan. Macam-macam gaya ikut rentak dia. Sakitnya pinggang melayan situasi tersebut.

Sampai je di rumah, mandikan anak-anak dan masing-masing tidur keletihan. Apalagi, ke dapur cari Ostematrix bagi melegakan sakit pinggang ni. Telan 4biji caplet. Ini bukan pil ajaib ye. Ambil masa ia bertindak. Alhamdulillah pinggang lega dan boleh layan JDT malam ni.

Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : 
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● 
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
♡♡ Contact No : 019-350 9685 
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Khamis, 8 September 2016

Masker ESP dengan 'Isyah

Teks: Norazrin Mohd Nor

Hari ni, buat masker ESP + alfalfa.

Alang-alang buat 1/2sudu besar dapat banyak, apalagi jadi mangsa la suami dan isyah. Tepek aje kat muka mereka.

Isyah teruja cakap muka dia sejuk sepanjang bermasker. Selepas 20minit, bila ajak basuh muka suami kata tunggu la sampai esok. Haha..biar betul? Itupun asyik belek muka dia kat cermin. Aduiii, ni baru bagi pakai masker. haha.

Isyah siap pegang muka sambil cakap "patut la muka umi lembut".Hihi. Ni lah rahsianya nak oii.


Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : 
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● 
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
♡♡ Contact No : 019-350 9685 
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Rabu, 7 September 2016

Senarai "To do list"

Teks: Norazrin Mohd Nor

Banyak sangat perkara yang bermain difikiran.

Banyak task yang perlu dibuat.

Belajar buat to do list dan buat tanpa serabutkan otak dengan perkara lain.

Percayalah, anda akan tersenyum bila ada lebih masa buat diri dan keluarga.

Perkara rutin dan non rutin akan dapat dilihat bila kita telah melakukannya.

Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : 
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● 
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
♡♡ Contact No : 019-350 9685 
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Selasa, 6 September 2016

Beg Laptop

Teks: Norazrin Mohd Nor

Tengah mencari beg laptop yang baru. Beg laptop yang sudah koyak sana sini. Menanti untuk dibaiki. Rasa macam malas pula nak bawa pergi jahit. Macam nak cari yang baru je. Ehehe

Rambang mata tengok beg-beg laptop di lazada.com

Dah penat mengadap laptop, terus makan b complex untuk cas tenaga, carotamax untuk kesihatan mata.


Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : 
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● 
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
♡♡ Contact No : 019-350 9685 
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Isnin, 5 September 2016

Masker ESP

Teks: Norazrin Mohd Nor

Sempena bulan promosi ESP ni, meh saya kongsi resepi masker ESP.

1. ESP + yogurt asli
    1 sudu besar yogurt
    1/2 sudu esp
    3 sudu besar air suam
    ** Resepi masker ni bagus diamalkan setiap hari

2. ESP + alfalfa complex
    1 biji alfalfa
    1/2 sudu besar esp
    3 sudu besar air suam
    ** Resepi masker ni bagus diamalkan 2kali seminggu

3. ESP + SR Vita CPlus
   1 biji SR Vita C Plus (boleh patahkan kepada 3 bahagian. Hanya guna 1/3 bahagian sahaja)
   1/2 sudu besar esp
   3 sudu besar air suam
   ** Boleh amalkan 2 kali seminggu

4. ESP + Vitamin E
   1 biji vitamin E
   1/2 sudu besar esp
   3 sudu besar air suam
   ** Vitamin E juga boleh dijadikan masker tanpa menggunakan ESP

Penggunaan masker ni, biarkan selama 20-30minit. Setelah tu,bolehlah bilas dengan air suam. Rasai sendiri bagaimana kulit wajah anda selepas menggunakan ESP sebagai masker.

Memang berbaloi-baloi. Bukan setakat boleh minum. Boleh jadikan masker lagi.

Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : 
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● 
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
♡♡ Contact No : 019-350 9685 
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Ahad, 4 September 2016

Jatuh Cinta Dengan ESP

Teks: Norazrin Mohd Nor

Bila ingat kembali saat pertama berkenalan dengan ESP, sungguh kelakar. Saya ni memang jenis tak minum susu. Bila pertama kali cuba minum ESP, terus muntah! Mungkin sebab mind setting tak boleh telan. Akhirnya saya sedekahkan sahaja kepada biras saya.

Bila saya bertemu semula resepi ESP, rasa teruja nak mencuba sebab ESP Shaklee ni macam-macam khasiat. Sebelum cuba, saya cari maklumat berkaitan ESP. ESP Shaklee sumber protein dari soya non GMO. Baik untuk jantung. Boleh jadi milk booster. Kebetulan masa tu saya masih menyusukan anak, memang teringin sangat nak cuba. Yang penting, ESP ni rasanya plain. Jadinya ESP ni boleh dipelbagaikan dengan apa jua minuman.

Resepi pertama yang saya cuba ESP + sunquick. Saya sendiri ketawa sebab saya tak muntah malah sedap.

Setakat ni, saya pernah cuba ESP + oren twister, ESP + yogurt , ESP + milo. Yang saya tak pernah cuba ESP + air kosong. Dan mungkin tak kan cuba kot. Hihi.

Dibawah ni saya sertakan resepi yang anda boleh cuba. Bestnya ESP.



Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : 
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● 
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
♡♡ Contact No : 019-350 9685 
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Sabtu, 3 September 2016

'Isyah beraktiviti di Tadika Naluri Parenting Centre

Teks: Norazrin Mohd Nor

Awal-awal pagi lagi dah bergerak ke NPC. Alhamdulillah perjalanan lancar. Kami ditemani hujan rahmat sepanjang perjalanan.

Pogram bermula 9 pagi. Namun kami tiba di NPC pada pukul 9.05pagi. Bila tengok sunyi sepi je, saya telefon Farah (salah seorang agen NPC). Rupa-rupanya ogram di Tadika Naluri. Sunguh saya tak perasan.
Farah bagi kedudukan Tadika Naluri melalui aplikasi Whatsapp.

Tiba je di sana, kami daftar dulu. Pogram ni percuma. Memang dah lama teruja nak sertai pogram macam ni. Akhirnya dapat juga pengalaman.


Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : 
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● 
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
♡♡ Contact No : 019-350 9685 
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Jumaat, 2 September 2016

6 Tips Kulit Yang Sihat

Teks: Norazrin Mohd Nor

Ramai yang bertanya mengenai kulit yang sihat yang cantik.
Jom saya kongsikan tips untuk dapatkan kulit yang sihat dan cantik.

1. Kulit muka mesti dibersihkan. Gunalah pelembab dan pelindung UV yang sesuai dengan anda.

2. Mesti minum air kosong secukupnya. Air yang mencukupi penting untuk memastikan keperluan cecair dalam badan anda.

3. Tidak tertekan atau stress. Bagi yang selalu stress,cepat-cepat cari jalan penyelesaian stress ye.

4. Tidur yang mencukupi. Elakkan kurang tidur kerana ia akan mengganggu tugasan harian anda keesokan harinya.

5. Pengambilan multivitamin. Multivitamin penting bagi mereka yang kurang mengambil makanan seimbang setiap hari. Multivitamin mencukupkan kekurangan vitamin yang anda ambil dalam sehari.

6. Selalu bersenam. Jika anda kesuntukan masa untuk bersenam, ambillah beberapa minit pada waktu petang dengan mengelilingi rumah anda atau membuat kerja-kerja rumah seperti mengemop lantai dan sebagainya.

Moga tips diatas membantu anda untuk mendapatkan kulit muka yang sihat dan cantik.

Untuk dapatkan Vitamin anda ..Jomm….Hubungi Saya Segera : ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
♡♡ Contact No : 019-350 9685 
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Khamis, 1 September 2016

Vitamin keyakinan saya

Teks:Norazrin bt Mohd Nor

Anda ada vitamin keyakinan?

Vitamin ni buat gigi dan gusi makin sihat.
Vitamin ni bantu kuatkan tulang.
Yang lagi best, ia buat kulit anda gebu, berseri dan cerah sebab ia membantu hasilkan kolagen.
Vitamin ini antioksida. Ia melawan radikal bebas dan antipenuaan.

Sebab tu saya panggil ni vitamin keyakinan. Pasti anda tersenyum lebar lihat perubahan diri nanti.

Best ke best vitamin ni?

Pelaburan anda untuk dapatkan produk ni lebih rendah nilainya berbanding kesan yang akan anda alami.

Untuk dapatkan Vitamin anda ..Jomm….Hubungi Saya Segera : ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
♡♡ Contact No : 019-350 9685 
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Rabu, 31 Ogos 2016

11 halangan usahawan kecil untuk berjaya

Teks: Norazrin bt Mohd Nor

Saya jumpa tips ni dalam aplikasi whatsapp. Jom kita kongsi. Moga ia bermanfaat untuk semua.

11 halangan usahawan kecil untuk berjaya.

❌EGO
Benda ini paling besar dalam diri manusia yang menghalang untuk anda buat sesuatu diluar kotak akal.

❌SKEPTIKAL
Selalu berfikiran negatif dan tak cuba untuk mencari atau berfikir perkara positif. "aku ni boleh ke berjaya" "boleh ke aku buat bisnes" "kalau orang kata aku macam mana".

❌TAKUT
Selalunya kita takut nak memulakan sesuatu sebab kita tak pernah mula pun tapi kita cuma lihat orang yang gagal sahaja. Takut untuk buat tindakan nak berubah.

❌TAK YAKIN
Manusia memang ada perasaan nak kan kepastian baru yakin. Diri rasa tak yakin nak buat sesuatu. Nak lakukan tindakan biasa pun tak yakin macam mana nak buat tindakan luar biasa.

❌TAK LAYAK
Belum cuba lagi dah fikir diri tak layak nak buat. Sebab dengar kata-kata negatif dari orang lain. Padahal yang nak buat keputusan tu diri sendiri.

❌SUKA BERTANGGUH
Sikap ni memang semua orang ada. "Nanti dulu lah kejap lagi pun boleh buat. Esok ke. Bukan nak ke mana pun". Tapi kalau tindakan yang lambat maka hasil pun lambat la dapat. Fast action fast result

❌BAGI ALASAN 
Bila ditanya kau nak berjaya tak? Semua orang cakap nak berjaya tapi alasan dia. "Aku tak pandai." "Aku tak ada masa la." Banyak alasan banyak la halangan.

❌TUNGGU DULU
Nak tunggu orang lain dah pergi jauh, dah berjaya baru nak tiru so lama-lama timbul lagi banyak alasan tunggu dulu lah aku sibuk lagi ni.

❌IKUT KAWAN NEGATIF
Berkawan dengan kawan-kawan negatif maka hidup kita pun jadi negatif. Contohnya "eh jom keluar malam ni lepak dataran tengok race Ko bukan buat ape kat umah" Lama kelamaan jadi habit dalam diri.

❌TAK BERSUNGGUH
Bila buat sesuatu tindakan dah bagus tapi tak bersungguh-sungguh. Bila ada ujian datang terus semangat turun. Tak nak cuba rempuhi. Akhirnya putus asa.

❌SALAHKAN TAKDIR & AGAMA
Ni yang paling teruk orang yang menyalahkan takdir ni. Padahal diri sendiri yang tengah mencipta takdir tu. Kalau kita tak berusaha bagaimana kita nak nampak hasilnya. Kita sendiri yang sedang mencorakkan perjalanan dan peta kehidupan kita. Dalam AL QURAN disebut "ALLAH TAKKAN MENGUBAH NASIB SESUATU KAUM MELAINKAN MEREKA MENGUBAHNYA SENDIRI."

APA YANG KITA FIKIR
APA YANG KITA RASA
APA YANG KITA CAKAP
APA YANG KITA BUAT

SEMUA ADALAH DOA

ANDA ADALAH SIAPA YG ANDA FIKIRKAN

THE BEST, THE REST, THE RARE !!!

Untuk dapatkan Vitamin anda ..Jomm….Hubungi Saya Segera : ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
♡♡ Contact No : 019-350 9685 
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Selasa, 30 Ogos 2016

Tips turun berat badan

Teks: Norazrin Mohd Nor

Hari ni macam nak cerita mengenai berat badan. Siapa berat badan ideal? Sila angkat tangan. Ok jatuh tangan.

Nak cerita berat badan ideal ke? Tak nak la. Hari ni nak cerita mengenai tips turun berat badan. Tapi sebelum tu, perlu tahu juga kenapa berat badan berlebihan kan?

Terdapat beberapa faktor berat badan berlebihan. Antaranya

1. Faktor pemakanan tidak seimbang.
2. Tidak aktif atau kurang bersenam.
3. Hormon tidak stabil.
4. Tertekan

Tips turun berat badan:

1. Banyakkan makan buah-buahan.
2. Tak langkau waktu makan.
3. Mengambil sarapan yang sihat

Saya memang mengambil sarapan yang sihat. Saya panggil three gems. ESP + Performance drink + meal shake. Nyum, nyum

Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera :
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●
♡♡Norazrin Mohd Nor
♡♡ Shaklee Independent Distributor
♡♡ [SID No : 1078286]
♡♡ Contact No : 019-350 9685
 ♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Isnin, 29 Ogos 2016

World #QuranHour

Teks: Norazrin Mohd Nor

Sedang khusyuk membaca setiap emel yang ada dalam peti emel, sehingga sampailah giliran emel ini. Emel dari team Richworks mengenai World #QuranHour.
Bilakah kali terakhir anda memegang Al-Quran?
Bilakah kali terakhir anda membaca Al-Quran?
Pada kali terakhir itu, berapa ayat dan berapa muka surat yang anda baca?
Adakah lagi kesempatan untuk menghayati kalam Allah?

Luangkan sedikit waktu untuk bersama Al-Quran. Sertai World Quran Hour yang akan diadakan serentak seluruh dunia pada jam 9pagi, 9 Zulhijjah 1437 bersamaan 11 September 2016 (Ahad).
9 Zulhijjah juga merupakan Hari Arafah, satu waktu di mana saat termakbulnya doa.
Sama-sama kita menjadikan program ini sebagai satu permulaan untuk kita ters mentadabbur Al-Quran.



Ahad, 28 Ogos 2016

Taklimat Peperiksaan UPSR

Teks: Norazrin Mohd Nor

Hari ni ada taklimat peperiksaan. Sekian kalinya sejak tahun 2008.

Hampir setiap tahun ditugaskan menjaga peperiksaan. Perasaan? Bosan. Sebab apa? Ngantuk masa murid-murid tu menjawab peperiksaan. Sangat ngantuk ok. Yang lalui je tau perasaan ni.

Tahun ni tahun yang ke berapa entah. Tahun lepas dapat elak sebab hampir tarikh bersalin. Tahun ni dilantik lagi. Redha. Redha. Redha. (Cakap senang, nak suruh hati terima..susah. Erk!)

Pengalaman jaga peperiksaan dan yang buat tak suka jaga peperiksaan. Terpaksa tinggalkan anak kecil seawal pagi sebab kena pergi ke bilik kebal. Angkut juga pam susu. Jadual pam tetap ikut macam biasa. Masalahnya kadang-kadang masa tu tak kena. Mana boleh keluar pam susu masa budak tengah jawab peperiksaan. Biasanya dalam pukul 2 petang dah jumpa anak semula. Tapi dalam jadual 2 tahun lepas ada peperiksaan sebelah petang iaitu Peperiksaan Aptitude. Stress mak nak oii.

Syukur sebab tahun ni peperiksaan habis pukul 12tengahari setiap hari. Takde la mak stress sangat. Hihi


Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera : 
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● 
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
 ♡♡ Contact No : 019-350 9685 
 ♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Sabtu, 27 Ogos 2016

5 Masalah Remaja

Teks: Norazrin Mohd Nor

Adakah anda remaja?
Hari ni saya nak kongsi masalah yang selalu dihadapi oleh remaja.

1. Masalah utama adalah berjaga malam.
Ramai remaja yang sering berjaga sehingga larut malam. Kebanyakannya bersosial menggunakan facebook.

2. Remaja sangat obses kepada kecantikan.
Ha, yang ni masalah ke? Ye,ini masalah sebab remaja suka kelihatan cantik dan menarik. Bagaimana dengan kulit kusam, jerawat, bau badan. Iskh! kalau nak senaraikan panjang berjela pula nanti. Kan? Kan?

3. Hormon badan yang tidak seimbang.
Masa ni la PMS datang melanda. Kadangkala ok. Kadangkala meragam masa PMS ni.

4. Tertekan atau stress.
Kenapa remaja tertekan atau stress? Masa remaja ni la merupakan masa turning point setiap manusia. Masa ni la remaja mencari identiti sendiri. Ibu bapa khususnya, sangat perlu memainkan peranan masa ni

5. Kurang aktif.
Kenapa remaja kurang aktif? Remaja masa kini disibukkan dengan dunia mereka sendiri. Mereka lebih gemar mengadap gajet dari melakukan aktiviti luar seperti bersenam atau beriadah.

Ada ke cara penyelesaian untuk kelihatan jelita buat si remaja? Pasti ada. InsyaAllah,entry akan datang, saya akan kupas mengenai si cantik jelita.

Untuk dapatkan Vitamin anda ..Jomm….Hubungi Saya Segera : ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●
♡♡Norazrin Mohd Nor
♡♡ Shaklee Independent Distributor
♡♡ [SID No : 1078286]
♡♡ Contact No : 019-350 9685

♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Jumaat, 26 Ogos 2016

Petua letih lesu

Teks: Norazrin Mohd Nor

Selalu rasa letih dan lesu?
Jika ada yang bertanya, saya akan kata saya ambil makanan tambahan sebab saya tak cukup makan. Hihi. Bukan apa, siapa yang kenal saya, memang tau saya jenis manusia yang makan banyak. Opss! Pecah rahsia.

Memang hakikatnya saya tahu pemakanan saya tidak lengkap dengan segala sumber vitamin yang diperlukan. Jadinya saya perlukan makanan tambahan untuk menampung kekurangan yang ada.

Saya akan pastikan ambil B Complex dan Vita Lea pada waktu pagi dan Ostematrix + Vita C Sustained Plus sebelum tidur. Bangun pagi akan rasa segar.

Tak percaya? Cubalah sendiri. Anda akan rasai perbezaannya.

Klik sekarang untuk pembelian Ostematrix Promo 5% Off
Klik sekarang untuk pembelian B Complex
Klik sekarang untuk pembelian Vita C Sustained Plus

Untuk dapatkan Vitamin anda, Hubungi Saya Segera :
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●
 ♡♡Norazrin Mohd Nor
♡♡ Shaklee Independent Distributor
♡♡ [SID No : 1078286]
♡♡ Contact No : 019-350 9685
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Jualan Murah Jakel Segamat

Teks: Norazrin Mohd Nor

Seawal pagi dah siapkan anak-anak. Suami kata rombongan Cik Kiah sekolah dia. Layankan aje. Pergi jalan-jalan makan angin kan. Hihi.

Bergerak dari sekolah lebih kurang pukul 8.30pagi. $buah kereta ke sana. Terus menuju ke Segamat. Wah,rindunya dekat Segamat. Masa ni la terkenang semula Kersani Training Center. Tempat jatuh lagi dikenang. Terus teringat dekat Masni, Raja Azliza dan Firdaus Tahir.

Bila sampai di Segamat pukul 9.38pagi. Jakel pun masih tutup lagi. Mana pula nak lepak ni. GPK suami (Cikgu Zul) ajak cari kedai makan. Minum dulu sementara tunggu Jakel beroperasi. Nak pergi kedai makan, susur jalan berbukit. Wah,best ni sebab turun. Tunggu lepas makan nanti. Hihi

Sampai kedai makan, makanan semua dah habis kecuali mee sup dan bihun sup. Ok la tu kan? Lepas makan, Bersedia naik bukit pula. Haha.

Sampai je Jakel, masing-masing sibuk memilih. Sekejap ke depan, sekejap ke belakang. Macam biasa la, kerja aku menjerit-jerit panggil anak-anak. Sekejap toleh ada. Sekejap lagi hilang. Adoi, sakit jantung mak nak oii. Lagi pula macam-macam kes budak hilang. Rasa nak pakaikan tali dekat pinggang mereka je lepas ni. Senang nak kawal.

Hampir 2 jam kat Jakel. Sampai anak-anak 'kerasan' dekat sana. Mujur ada tandas. Baby Izzah pun dah merengek nak tidur. Sudah le tu,jom kita balik. Jadi la beli baju sepasang dan cadar polycotton.

Masuk je kereta,baby Izzah dah selamat tidur. Ummi pun ambil kesempatan tidur sama. Hihi.

Untuk dapatkan Vitamin anda ..Jom, Hubungi Saya Segera : 
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● 
♡♡Norazrin Mohd Nor 
♡♡ Shaklee Independent Distributor 
♡♡ [SID No : 1078286] 
♡♡ Contact No : 019-350 9685
 ♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Khamis, 25 Ogos 2016

Siapa yang perlukan ostematrix?

Teks: Norazrin Mohd Nor

Siapa yang perlukan ostematrix?

Saya suka cadangkan Ostematrix untuk ibu mengandung. Lebih-lebih lagi ibu yang menyusukan anak.

Ni berdasarkan pengalaman saya. Sakit gusi sepanjang kehamilan. Kaki selalu kena simpul biawak. Aduii, sakit. Dalam berpantang geraham pecah. Nak pergi klinik masa tengah berpantang, takde la. Ditambah lagi derita sembelit. Hmm, ngeri bila ingat semula. Ni gara-gara kekurangan kalsium. Sebab tu juga la saya takut nak mengandung lagi.

Malas nak fikir, ikut aje apa yang Allah takdirkan. Tapi jika ditanya, saya memang jawab "cukuplah". Ngehngeh.

Ha, ostematrix ni memang kapsul ajaib bagi saya. Telan 4caplets sebelum tidur, tidur nyenyak dan paling best keesokan harinya pembuangan lawas.

Ketika datang bulan. Caplet Ostematrix ini membantu dalam penghasilan susu ketika si ibu yang masih menyusu datang period (susu lazimnya akan merundum ketika period).

Begitu juga yang tanggung sakit PMS yang sangat teruk setiap bulan sampai ada yang terpaksa ambil pil tahan sakit. Ambil caplet ostematrix ini secara berterusan. InsyaAllah membantu atasi sakit PMS.

Caplet ni bukan untuk ibu mengandung dan menyusukan sahaja tau. Mereka yang selalu mengalami sakit-sakit kaki, sakit-sakit sendi, sakit di bahagian tulang belakang, sejuk-sejuk badan, rasa bisa di tapak kaki atau kebasjuga sangat-sangat digalakkan ambil caplet ni.


#PromosiOstematrix

Untuk dapatkan Vitamin anda ..Jomm….Hubungi Saya Segera : ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●

♡♡Norazrin Mohd Nor
♡♡ Shaklee Independent Distributor
♡♡ [SID No : 1078286]
♡♡ Contact No : 019-350 9685
♡♡ Email : norazrin.mohdnor@gmail.com
♥♥ Postage ke Seluruh Malaysia

Rabu, 24 Ogos 2016

Kenapa saya ambil ostematrix?

Teks: Norazrin Mohd Nor


Kenapa saya ambil ostematrix?

Saya memang perlukan ostematrix sebab saya memang kurang minum susu. Tambahan pula saya masih menyusukan anak. Memang tinggi keperluan kalsium.

Yang kurang minum susu je ke yang perlukan ostematrix ni? Ha, ni caplet kalsium yang best tau.

4 caplets ostematrix membekalkan 1000mg kalsium.

8.8 gelas susu segar membekalkan 1000mg kalsium. (Menangis akak nak minum susu banyak ni tau. Hihi)

Seorang dewasa memerlukan 1000mg kalsium setiap hari untuk kesihatan tulang dan gigi.

2-2 cara anda boleh pilih. Mana yang sesuai dengan anda?

Pilihan ditangan anda. 4caplets ostematrix atau 8.8 gelas susu segar.
Namun beza pada harga dan khasiat.


Promosi berbaki 7 hari.
Nak nilaikan wang anda? Beli la ostematrix sementara promosi ni, berbaloi-baloi :)

Hubungi saya azrin 019-3509685 (SID: 1078286)

Selasa, 23 Ogos 2016

Ujian Tanda Allah Sayang Kita

Teks: Norazrin Mohd Nor

Benarkah ujian tanda Allah sayang kepada kita?

Sayyid Qutb mengulas bahawa Surah Al-Kahfi memandu kita memperbetulkan pandangan hidup berdasarkan neraca aqidah.
  Apabila kita menghayati Ayat 7,Surah Al-Kahfi, Allah SWT berfirman,

"Sesungguhnya Kami telah jadikan apa yang ada di muka bumi sebagai perhiasan baginya, kerana kami hendak menguji mereka, siapakah di antaranya yang lebih baik amalnya."

  Allah menyatakan bahawa semua yang dijadikan Allah adalah perhiasan, dan disinilah berlakunya penilaian Allah terhadap kita, siapakah yang paling lebih baik amalnya.
  Maka, yang akan menjadi fokus harian kita adalah sentiasa menang dengan ujian hidup dari Allah.

Bila diri diuji dengan kesempitan masa, koreksi semula diri. Lihat bagaimana masa kita dengan Allah. Bagaimana dengan amalan wajib kita. Bagaimana dengan bacaan al-quran kita. Rupa-rupanya Allah nak kita lebih menjaga solat. Allah nak kita lebihkan masa baca al-quran.

Jika Allah uji kita dengan musibah, cepat-cepat lihat apa yang Allah nak ingatkan kita. Apa yang Allah nak bagi kita.

Jika kita dapat melihat sudut yang berbeza, apa yang Allah mahukan, tentu kita lebih bahagia.

Peringatan buat diri saya dan anda semua.
 

Isnin, 22 Ogos 2016

3 Rahsia Kejayaan Hebat

Teks: Norazrin Mohd Nor

Henry Ford adalah seorang usahawan Amerika, pengasas Ford Motor Company dan penaja pembangunan teknik barisan pemasangan pengeluaran besar-besaran.

Dia juga memperkenalkan buat pertama kalinya kereta kos murah, kerana impiannya adalah setiap pekerjanya mampu membeli kereta-kereta yang mereka keluarkan.

3 Rahsia  Kejayaan Hebat dari Henry Ford.

1. Tidak pernah makan berlebihan.
Makan berlebihan punca segala penyakit. Kawal pemakanan anda. Rasai sendiri nikmat kesihatan.

2.Tidak pernah cemas berlebihan.
Rasa cemas adalah normal dan biasa berlaku. Namun kita tidak perlu terlalu cemas. Cemas yang
berlebihan sememangnya tidak baik untuk kesihatan minda.

Akan tetapi ada baiknya kita jadikan rasa cemas itu sebagai motivasi untuk melakukan persiapan dan tindakan yang terbaik.

3. Lakukan sebaik mungkin
Inilah salah satu falsafah yang menjadikan Henry Ford sebagai salah seorang individu paling berjaya di dunia. Kegigihan dan usaha beliau untuk sentiasa memberikan yang terbaik menjadikan pelbagai hasil kerja dan karya Ford sangat bermanfaat bagi orang lain.

Berikut kata-kata dari Henry Ford, "Apa pun yang saya lakukan, akan saya lakukan sebaik mungkin. Dan saya tahu apa pun yang berlaku dalam hidup, perkara itu terjadi demi kebaikan saya sendiri.
Saya percaya pada Tuhan."

Moga coretan ini bermanfaat buat semua.

Ahad, 21 Ogos 2016

Hikmah Membaca Al-quran

Teks: Norazrin Mohd Nor

Terlalu banyak hikmah membaca al-quran.

1. Dari segi bacaan al-quran itu sendiri terhadap hikmah tersembunyi. Otak kita akan lebih aktif dengan pembacaan dari kanan ke kiri.

2. Orang yang selalu melazimi membaca al-quran, otaknya menjadi cerdas, ingatannya semakin kuat disamping dapat membersihkan batinnya.

3. Orang yang selalu membaca al-quran disayangi Allah. Allah akan mengirimkan kasih sayangnya kepada orang yang disayanginya.

Banyak lagi hikmah membaca al-quran.

Sabtu, 20 Ogos 2016

Cara Tingkatkan Hafalan

Teks: Norazrin Mohd Nor

Hari ni hanya membaca. Membaca apa sahaja yang saya rasa menarik perhatian.

Tiba-tiba terjumpa fb Husna Haron mengenai minuman yang diberi kepada anaknya.

Ni saya letakkan resepi seperti berikut:

RESIPI
1- 1 biji epal merah
2- 3 helai daun kailan / 10 tangkai bayam
3- 1 biji perahan lemon
4- air ribena/roselle (air yg anak suka) kerana ia mempengaruhi rasa secara signifikan..
Blend them all, Dan sejukkan. 

Selamat mencuba. :)

Jumaat, 19 Ogos 2016

Kurang Kalsium Ketika Hamil

Teks: Norazrin Mohd Nor

Kurang kalsium ketika hamil? Ramai ibu yang hamil sukar minum susu. Tahukah terdapat kesan jika ibu hamil kekurangan kalsium?

1. Janin akan meyerap kalsium dari tulang ibu. Akbibatnya tulang ibu mudah rapuh.

2. Kejang ketika hamil. Kekerapan kejang bila janin semakin membesar.

3. Pertumbuhan tulang janin tidak sempurna. Kekurangan kalsium selama masa kehamilan dapat menyebabkan bayi lahir dengan kondisi tulang yang tidak normal.

4. Pertumbuhan bayi terganggu. Kekurangan kalsium pada masa kehamilan ternyata juga berpengaruh pada perkembangan bayi pasca-kelahiran, misalnya terlambatnya si kecil belajar duduk dan merangkak. Ada pula bayi yang ubun-ubunnya terlambat menutup akibat kekurangan kalsium.

Oleh itu, setiap ibu hamil perlu ambil jumlah kalsium yang diperlukan setiap hari.

Bulan ini,ada promosi Ostematrix kapsul kalsium.

Hubungi saya untuk untuk pembelian

#promosiostematrix

Khamis, 18 Ogos 2016

5 Cara Kekal Fokus

Teks: Norazrin Mohd Nor

Hari ni nak cerita mengenai FOKUS. Peperiksaan UPSR bakal menjelma tak lama lagi. Macamana dengan nota, ulangkaji dan persediaan yang telah dilaksanakan? Mungkin juga masih ada yang bersuka ria dan ketawa riang. Bukan la suruh menangis dan sugul. Hihi

Ok, jom kita semak samada kita ni fokus atau tidak.

1. Pastikan kita ada "to do list".

2. Kenal pasti tujuan atau matlamat. Lagi bagus tulis matlamat anda besar-besar dan tampal di satu sudut yang anda selalu melihatnya.

3. Jangan bertangguh. Orang yang suka bertangguh pencuri masa. Paksa diri melakukan dalam masa yang ditetapkan.

4. Banyakkan membaca. Sambil membaca, kenalpastiapa yang anda ingin cari dan isipenting.

5.Cabar diri siapkan tugasan pada yang ditentukan. Contoh: Baca dan faham nota Sains bab 5 dalam masa 15minit

Rabu, 10 Ogos 2016

Kasih ibu membawa ke syurga

KASIHNYA IBU MEMBAWA KE SYURGA
==============================
Emak menjahit baju membesarkan kami. Memang sejak dari kecil emak gigih menjahit. Masih ingat lagi, emak akan berjaga sehingga larut malam menyiapkan baju tempahan.

Beberapa tahun yang lepas, emak ada mengadu kebas tangan. Walaupun tangan mak dah mula kebas, emak masih menjahit baju. Sampai satu tahap, tangan emak tak boleh menggenggam gunting untuk memotong kain ela.

Bila jumpa doktor, doktor pun tak mention sakit apa. Doktor kata, nak kepastian kena diagnosis dulu. Doktor hanya bagi ubat tahan sakit. Doktor juga ada mencadangkan untuk bagi suntikan di tapak tangan. Namun, emak tak ambil sebab ramai yang kata suntikan tu menyakitkan.

Sampai kemuncaknya emak rasa sakit teramat dan menangis. Masa tu saya baru je membeli vivix. Botol pertama saya beli melalui adinda Zura Betty. Korek duit tabung sebab memang teringin sangat nak cuba.
Kebetulan adik bawa emak ke rumah saya. Saya serahkan vivix kepada emak. Walaupun saya sendiri belum dapat lihat kesan vivix kepada diri. Kesihatan emak lebih penting bagi saya.

Syukur alhamdulillah. Memang ada perubahan dekat emak. Tangan emak dah boleh menggenggam sedikit.
Raya tahun ni, saya lewat beli kain untuk baju raya. Bila utarakan kepada adik, adik saya menolak untuk menerimanya. Tapi saya tinggalkan juga di rumah kaklang

Rupa-rupanya, emak minta kaklang potongkan baju ikut ukuran dan emak yang jahit baju saya dan anak-anak. Jika tak, saya dan anak-anak takde baju raya sedondon tahun ni.Sayang emak ketat-ketat.

Mohon doakan emak saya sihat seperti sediakala.

Moga saya dapat beli vivix setiap bulan untuk emak dengan bonus shaklee. Aamiin.

Nak beli vivix, boleh roger saya.

Selasa, 9 Ogos 2016

Throwback Sembelit Ketika Berpantang

Teks: Norazrin Mohd Nor

Kelahiran anak kedua, saya rasakan agak mencabar. Luka bersalin bengkak dan saya hanya duduk menyenget sahaja sepanjang 2-3minggu.

Paling mengerikan lagi, luka bersalin saya lambat sembuh. Hampir sembuh, berdarah semula. Memang takkan saya lupakan.

Ditambah pula dengan sembelit. Bukan setakat rasa nak menangis, memang menangis pun bila dalam berpantang,luka masih belum sembuh,sembelit pula. Allahu akbar, azabnya rasa.

Pernah satu pagi, tandas dipenuhi darah yang memercik. Sembelit dan ke tahap kronik ni. Dalam berpantang pula tu. Sungguh saya rasa hampir pengsan masa tu. Suami ke kedai tabib cina dan beli ubat pelembut najis. Alhamdulillah, senang membuang. Tapi saya berfiir sampai bila saya nak bergantung kepada ubat tersebut?

Gigih mencari maklumat dan petua ubati sembelit. Semua yang keluar, cerita Shaklee, Shaklee dan Shaklee. Hebat sangat ke Shaklee ni? Disebabkan tengok banyak testimoni pasal Shaklee, saya memberanikan diri untuk membeli.

Subhanallah, Alhamdulillah. Masalah sembelit saya pulih. Saya makan 4biji sebelum tidur. Alhamdulillah, paginya proses membuang lancar. Syukur alhamdulillah.

Bulan ni ada promosi Ostematrix. Beli 2botol less 5%. Hubungi saya untuk pembelian ostematrix yang best ni.

Bertanya Allah Dahulu

Teks:Norazrin Mohd Nor

Saya telah lama download ebok Bertanya Allah Dahulu (BAD). Lama juga ebook tersebut dalam kotak emel saya. Akhirnya tercapai juga hajat saya print ebook tersebut dan jadikan ia sebuah buku.

Bila dah print, nak mula baca pula ambil masa. Walaupun buku tu terletak elok di almari yang saya boleh tengok setiap hari. Namun disebabkan tindakan yang lambat, hambatan kerja yang lain maka buku tu terbiar je memenuhi ruang almari.

Alhamdulillah, baru selesai membacanya.Disebabkan saya terlalu lambat bertindak, macam-macam kerugian yang saya rasakan. Rugi masa. Rugi tengok kawan-kawan yang ambil tindakan pantas membaca ebook tersebut.

Dihujung ebook tersebut, ada jemputan menyertai group #BAD ni. Saya request untuk join group tersebut. MasyaAllah, jumlah members sudah mencapai 2.4K. Allahu akbar.

Walaupun saya terlewat dan memang lambat bertindak, saya mohon kepada Allah agar sentiasa pelihara saya dalam rahmat dan kasih sayangNya.

Semalam saya dah praktikkan BAD. Saya perlu jalani latihan 7 hari laksanakan teknik BAD ini. Ia bukan paksaan tapi saya nak rasa sendiri kemanisan berdialog dengan Allah.

Sabtu, 6 Ogos 2016

Pisang Addict

Semalam ke Seremban, menyelesaikan beberapa urusan.  Sempat la lalu depan rumah di TNI, bagi lepas rindu la tu. Hihi

Nak cerita pasal pisang cheese yang best ni. Nyum nyum... Dah cuba pasti nak lagi.

Dalam masa yang sama, cuba telefon mak dan fizah. Mereka ke ceragem. Ingatkan kalau dah siap urusan di sana, boleh join sekali makan pisang sedap ni.

Dah siap beli, masih tak dapat hubungi juga. Akhirnya, kami anak beranak je yang makan dalam kereta

Rabu, 3 Ogos 2016

OUM VS UTM

Dalam dilema rasanya. Hajat dihati nak sambung belajar lagi. Antara OUM dan UTM.

Senarai pendek pilihan. Antara pro dan kontra

OUM
====
1. Perjalanan jauh. Ambil masa 40-45minit perjalanan.
2. Belajar 2 minggu sekali
3. Ada Assignment setiap subjek
4. Murah sikit pengajian

UTM
====
1. Perjalanan dekat dari rumah. Ambil masa 5-10minit perjalanan.
2. Belajar setiap minggu
3. Pengajian mahal berbanding OUM

Apapun,solat istikharah dulu. Biar Allah yang tetapkan pilihan yang terbaik.

Selasa, 2 Ogos 2016

Juri Hafazan Pogram Alam Ria

Eh,eh kenapa tiba-tiba rajin pula update blog ni? Kesian, dah bersawang-sawang blog ni.

Berkaitan dengan tajuk, tak sabar nak tengok bakat anak-anak Pasti. Khabarnya macam-macam acara yang akan dipertandingkan nanti. Ada hafazan, azan, sajak, pidato, nasyid, kalam jama'ie dan bercerita.

Murid-murid yang dipilih dikalangan murid 6 tahun. Mesti meriah.

Isnin, 1 Ogos 2016

Demam raya

Syawal semakin menjengah ke penghujungnya. Dengan baki masa yang ada,masih ada jemputan hari raya.

Terima kasih bagi yang sudi menjemput.

Sabtu, 30 Julai 2016

Marhaban Pasti at-taqwa

Semalam punya cerita.

Anak-anak Pasti at-taqwa datang berkunjung sempena hari raya. Suasana di sini agak meriah dengan kehadiran sebegini.

Disebabkan banyak rumah yang akan kami kunjungi, hanya makanan ringkas sahaja yang kami sediakan.

Kemeriahan anak-anak memeriahkan hari raya kami.

Selasa, 12 Julai 2016

Persiapan kawad ppim

Teks: Norazrin Mohd Nor

Sejak bulan lepas, pasukan kawad kaki ppim sekolah gigih berlatih berkawad.

Awal pagi tadi, murid-murid sibuk memilih uniform untuk berkawad. Tarikh pertandingan makin hampir. Moga mereka berjaya dan cemerlang.

Jumaat, 20 Mei 2016

Respon kit ramadhan

Sambutan yang amat menggalakkan. Ramai yang bertanya mengenai kit ramadhan.

InsyaAllah, saya akan buat kombo untuk kit ramadhan ini. Lebih menjimatkan anda.

Tunggu ye, saya akan update beberapa hari lagi

Khamis, 19 Mei 2016

Kit Ramadhan

Ramadhan Cre-Activity Pack

(30 aktiviti sepanjang Ramadhan)

Khas buat anak-anak berumur 5 tahun ke atas (umur di bawah 5 tahun perlu bimbingan ibu bapa)

Alhamdulillah, bulan Ramadhan, bulan mulia yang penuh keberkatan, bulan yang selalu dirindui umat Islam setiap tahunnya, hampir tiba! Bagaimana anak-anak boleh terlibat aktif di bulan yang penuh rahmat ini? Tentunya dengan mengenalkan mereka dengan ibadah-ibadah yang wajib mahupun yang dianjurkan bagi umat Islam untuk mengamalkannya.

El-Hana kali ini mengeluarkan produk terbaru khusus sempena Ramadhan, bagi membantu ibu bapa memperkenalkan ilmu pengetahuan tersebut dengan cara yang menarik dan dan mampu membuat anak-anak lebih bersemangat.

Ramadan Cre-Activity Pack didatangkan bagi menyemarakkan motivasi anak-anak untuk
1⃣ Belajar puasa
2⃣ Lebih akrab dengan Al Qur'an, dan
3⃣ Belajar tentang adab-adab sehari-hari.

Set ini mengandungi beberapa poster interaktif, yang dilengkapi :

✅ sticker berwarna-warni dengan berbagai jenis variasi bahan untuk berkreativiti.

Apa yang ada di dalam Ramadan Cre-Activity Pack?

1. Poster Ramadan Chart and Game (dilengkapi 30 stiker bulat "Alhamdulillah aku puasa / Alhamdulillah I'm Fasting" dan 30 stiker empat segi bergambar dan mengandungi kosa kata dalam Al Qur'an).

- Poster Ramadhan Chart and Game boleh ditampal di dinding seterusnya stiker boleh ditampal di atasnya. Stiker bulat ditampalkan di kolum bulat, untuk memotivasi anak-anak setiap hari belajar puasa dengan menampalkannya mengikut urutan hari (dari angka arab 1-30 ). Anak yang belum belajar puasa juga boleh menampalkan stiker tersebut sebagai penanda telah berlalunya satu hari di bulan Ramadhan, sambil menghitung baki hari yang ada di bulan Ramadhan.

- Stiker kosa kata di dalam Al Qur'an ditampalkan di tengah-tengah poster di atas kolum kotak empat segi dengan angka latin 1-30 . Setiap hari anak-anak akan menampalkan satu stiker kosa kata pilihan dan ibu bapa akan membacakan ayat dalam Al Qur'an dan terjemahannya, mengenai kata tersebut. Ibu bapa juga boleh menceritakan sedikit mengenai ayat tersebut dengan lembaran tafsir yang kami sediakan. Seterusnya, kata pilihan tadi boleh dijadikan tema untuk aktiviti pada hari itu. Samada melalui:

1) Membaca buku mengenai kata tersebut,
2) Melakukan pengamatan , pemerhatian & perbincangan atau
3) Membuat projek kraf.

Dengan mengetahui kosa kata yang mereka jumpa setiap hari di dalam Al Qur'an (sepanjang Ramadhan), diharapkan anak-anak semakin merasa akrab dengan Al Qur'an, dan mengetahui betapa banyak ciptaan Allah yang memiliki hikmah, seperti bulan, matahari, awan, susu, hingga kisah-kisah beberapa binatang yang disebut dalam Al Qur'an. Semakin akrab dengan Al Qur'an, sehingga tumbuh kecintaan terhadapnya, insyaAllah.

2. Bahan untuk melakukan aktiviti kraf (aktiviti yang dipilih bersesuaian dengan stiker kosa kata Al Qur'an), ia terdiri daripada:

✅stik kayu,
✅kawat bulu tebal,
✅pompom,
✅labuci,
✅EVA foam,
✅gam,
✅kertas origami, dan
✅kertas pola bergambar.

3. Poster Adab Sehari-hari

Ada 4 poster adab sehari-hari yang dapat ditampalkan pada dinding oleh ibu bapa. Ia terdiri daripada :

✅ adab makan,
✅ adab tidur,
✅ adab di kamar mandi, dan
✅ adab bertamu.

Mengamalkan adab sehari-hari bererti mengamalkan sunnah Rasulullah s.a.w. Dengan memaparkan poster-poster tersebut, anak-anak mudah untuk mengingati dan mempraktikkan adab-adab tersebut dalam aktiviti seharian. Poster-poster ini boleh terus ditampalkan walaupun Ramadhan telah berlalu bagi manfaat anak-anak.

Spesifikasi:
- Poster Ramadan Chart and Game berukuran A2 dari bahan art karton dengan laminasi glossy
- Semua stiker dari bahan kromo lintex dengan laminasi glossy
- 4 poster adab berukuran A3+ dari bahan art paper 150 gram dengan varnish glossy
- 20 stik kayu
- 10 helai kawat bulu (pipe cleaner tebal) panjang lebih kurang 15 cm
- 10 butir pompom 3 cm dan 15 butir pompom 2cm
- 1 bungkus labuci silver
- 1 bungkus labuci biru metalik
- 4 keping EVA foam berukuran 15x15 cm (hitam, putih, kuning, biru)
- 20 keping kertas origami campur warna berukuran 12x12 cm
- 1 tube gam putih pva
- Kad bergambar ikan paus, gajah, lembu, burung hudhud, buah tin, buah zaitun, buah dan pohon kurma, dan masjid (kad bergambar ini boleh dijadikan ‘tracing mat’ pada kertas putih biasa, kertas origami atau EVA foam, boleh diwarnakan, dilukis, dibuat kolaj atau kraf yang lain).

➡ Berat: 520gram
➡ Panjang: 55cm
➡ Harga: Rm 45

Nota tambahan:

-Al-Quran di dalam gambar hanya sebagai hiasan/petunjuk gambar.
-Untuk cetakan edisi Malaysia, poster-poster adab di dalam Bahasa Inggeris
-Selepas pembelian dibuat, anda akan diberikan link percuma untuk mengakses Tafsir Mufradaat kosa kata pilihan seperti yang terkandung di dalam set ini.

Sabtu, 14 Mei 2016

Cara fungsikan emas

Saya banyak belajar cara fungsikan emas. Ada yang berminat tak nak tahu? Tapi ada syarat...

Syarat
======
1. Update telegram
2. Profile picture anda
3. @RakanTCE

Selamat belajar :-)

Jumaat, 13 Mei 2016

Aktiviti Hari Ini

Aktiviti Hari Ini.

Bangun awal pagi, kendiri sesegera mungkin. Risau jika anak-anak syurga kami bangun awal seperti biasa. Syukur, selesai solat subuh baru kelihatan puteri manja bangun. Terus memeluk adiknya.

Kepala ligat nak masak apa hari ni. Kalau ikutkan semalam dah keluar beli stok. Tapi hajat tertunda sebab macam banyak pula urusan lewat petang semalam.

Mujur ada baki nasi arab dan kepingan kambing perap. Jadilah untuk santapan anak-anak hari ni. Buat kerja rumah secepat mungkin sebab si kecil dah mula merengek. Tidurnya akhir-akhir ni sekejap-sekejap je. Setiap kali si kecl tidur, mesti kakak-kakak masuk bilik dan bermain di situ.. Huhu

Sekarang, si kecil sudah tidur buat kali kedua pagi ni. Perlu bergegas suapkan makanan untuk 2puteri sebab kena keluar ambil banner pula.

Isnin, 9 Mei 2016

Pentingnya kolagen

Rasa semakin tua?
=============

Cuba perhati wajah dicermin. Ada garis halus atau kulit rasa kusam?

Lihat kuku anda. Ada yang rapuh atau terpatah tanpa sengaja?

Usap rambut anda lebat sihat atau jarang dan pecah dihujung?

Beberapa tanda KOLAGEN dalam badan berkurang adalah :

- kulit kering dan kusam. Timbul garis halus dan kedutan
- Streschmark susah hilang
- Parut sukar hilang
- Kuku rapuh dan mudah patah
- Rambut bercabang dihujung dan mudah gugur
- Sendi-sendi mudah sakit dan rasa sengal.

Semakin berumur, semakin cepat kehilangan KOLAGEN. Bertindak segera untuk top-up kolagen dalam badan anda.

#GLCteam
#RahsiaCantik

PELABURAN EMAS FIZIKAL

Hakikatnya, pelaburan emas yang sebenarnya adalah beli dan simpan emas SENDIRI.

Tak ada income bulan-bulan (yang janji dapat bulan bintang...tu lebur namanya, bukan labur)

Untung pelaburan emas pada asasnya bergantung pada naik turun harga emas.

Buy low sell high.. itu sahaja.

Memang lambat kaya tapi itu yang paling SELAMAT sebab apa pun berlaku dalam dunia ni, emas tu masih di tangan kita.

Nak cepat dapat duit kena laa buat bisnes.. sharing ngan kawan-kawan.

Jangan risau sebab powergold ni bisnes yg low risk high return.

Sebab tu saya yakin dengan POWERGOLD.

Ini betul2...bukan cobaan...

Jauhi pelaburan sontot.

Ahad, 8 Mei 2016

Syafaat al-Quran

☪ TAHUKAH ANDA ☪

▶ Tika seorang muslim itu meninggal dunia, bagi mereka yang suka membaca Al-Quran,maka Al-Quran itu akan datang dan duduk di antara jasadnya dan kain kafan.

▶ Dan di dalam kubur nanti, ketika Malaikat Mungkar dan Nangkir datang untuk menyoal si mati itu tadi, maka Al-Quran akan datang dan berada di antara ruh yg sedang duduk itu dan malaikat yang akan menyoal.

▶ Lalu berkata para malaikat, "Ketepi kau dari situ, kami datang mahu menyoal ruh ini, jangan kau menghalang pandangan kami".

▶ Lalu berkata Al-Quran kepada para malaikat " Manusia ini ketika hayatnya selalu bersamaku, aku akan pelihara dia dari kesusahan kubur".

▶ Al-Quran itu akan berpaling kepada ruh itu tadi, dan berkata kepadanya "Ketika di dunia, kau selalu membacaku, setiap malam dan siang kau mengalun suara dengan ayat-ayat ku, kau mencintaiku tak kenal waktu, maka dengan itu aku jadikan kau kekasihku kini, dan org yang aku cintai akan pula sangat dicintai oleh Allah swt. Bertahanlah dikau jangan kau gentar, aku akan membelamu!"

▶ Lalu Al-Quran kembali memandang malaikat lalu berkata "Jalankan apa yg diperintahkan padamu ke atas ruh ini, akan tetapi aku bersaksi atas pemilik Kaabah dan pencipta teragung bahawa aku akan menyelamatkannya dari segala kesusahan yang mungkin mendatanginya dan akan menemankannya masuk ke dalam Syurga!"

▶ Bacalah Al-Quran walau hanya satu huruf, kerana ia adalah teman kita nanti, di alam barzakh...

Rabu, 4 Mei 2016

Timbangan Emas Lama

📟 Mari Belajar Unit Timbangan Lama Emas - 📟
⌛1 Kati = 600 gram
⌛1 Tahil = 37.8 gram
⌛1 Pikul = 60.48 kg,
⌛1 Mayam = 3.37 gram
⌛1 Rial = 2.72 gram
⌛1 Kupang = 0.64 gram
⌛1 Amas = 2.551 gram
⌛1 Suku = 0.8425 gram
⌛1 Busak = 0.337 gram
📟 Ini pula jenis ketulenan emas yang diukur pada zaman dahulu:
📍999 – 24K    - Emas Sepuluh/ Chuk Kan/ Emas Kertas
📍950 – 23K    - Emas Kelantan/ Emas 9 1/2
📍916 – 22K    - Emas Singapura
📍900 – 21.6K - Emas Sembilan
📍875 – 21K    - Tiada nama lain dapat dicari
📍835 – 20K    - Tiada nama lain dapat dicari
📍800 – 19K    - Emas Paun
📍750 –  18K   - Tiada nama lain dapat dicari
📍585 –  14K   - Tiada nama lain dapat dicari
📍373 –   9K    - Suasa

Rahsia air panas dan air sejuk

RAHSIA AIR SEJUK DAN AIS

Oleh: Fadilatus Syeikh Prof. Abd Majid Az-Zindani Hafizohullah.

Air sejuk dan ais mempunyai rahsia yang sangat menakjubkan dan dikira juga sebagai I'jazul Ilmi (Saintifik Al- Quran), ianya dapat membunuh dan mengusir syaitan, sihir yang telah sebati dalam tubuh manusia dan bahkan, akan menyebabkan syaitan lari keluar daripada badan manusia, kemudian pesakit itu akan mendapat kesihatan yang baik(insya Allah). Ada satu benda tetapi banyak penyakit dalaman dan luaran dapat disembuhkan, iaitu air sejuk bersama ais.

Air bersama ais adalah ubat (dengan izin Allah) bagi penyakit yang berkaitan dengan jiwa dan fizikal manusia seperti:
1. Was- was
2. Ketakutan
3. Perasaan bimbang
4. Kesedihan
5. Kegusaran
6. Kemurungan
7. Kejahatan diri
8. Panas baran
Iaitu dengan mandi air ais dan minum air ais.

Bahkan ianya merupakan ubat yang berkesan bagi penyakit yang berkaitan dengan Rheumatology, sakit sendi(saraf), iaitu dengan meminum air bersama ais walaupun di musim sejuk dan walaupun ketika dijangkiti dengan influenza, selsema dan batuk yang sangat teruk.

Untuk penyakit rheumatology, sakit kepala, pening yang teruk adalah caranya dengan kita minum air bersama ais dan mandi dengan air ais.

Sekiranya ada sebahagian anggota badan yang sakit, perkara yang kita perlu buat adalah dengan ambil seketul ais dan meletakkan ais dikawasan anggota yang kita sakit dengan mengurut anggota itu dengan ais.

Amalkanlah amalan ini setiap hari dan mandi dengan air ais, terutama ketika kita marah dan kecewa, ketika musim panas atau musim sejuk.

Ini adalah kerana syaitan berjalan didalam saluran darah manusia dan akan menyebabkan juga kesakitan dan kita tak mampu memadam syaitan melainkan dengan air ais, kerana syaitan dan jin adalah dua makhluk yang diciptakan dari api(moga- moga Allah melindungi kita dari mereka). Air sejuk dapat menyakitkan dan menghalau syaitan dari tubuh manusia.

Dan ada sekelompok wanita yang menghadiri ceramah Prof. Syeikh Abd Majid Azzindani HafizohULLAH ketika itu, menyatakan kami bersumpah dengan nama Allah!, bahawa kami telah mengamalkan perkara ini kerana mengikuti nasihat kamu pada tahun lepas wahai Syeikh dan hari ini, kami dapat lihat perbezaan yang sangat besar dan mendapat kesembuhan daripada banyak penyakit.

Firman Allah:

وَاذْكُرْ عَبْدَنَا أَيُّوبَ إِذْ نَادَى رَبَّهُ أَنِّي مَسَّنِيَ الشَّيْطَانُ بِنُصْبٍ وَعَذَابٍ (41) ارْكُضْ بِرِجْلِكَ هَذَا مُغْتَسَلٌ بَارِدٌ وَشَرَابٌ (42) .

Dan (ingatkanlah peristiwa) hamba Kami: Nabi Ayub ketika ia berdoa merayu kepada Tuhannya dengan berkata: " Sesungguhnya aku diganggu oleh Syaitan dengan (hasutannya semasa aku ditimpa) kesusahan dan azab seksa (penyakit)". (41)

(Maka Kami kabulkan permohonannya serta Kami perintahkan kepadanya): " Hentakkanlah (bumi) dengan kakimu " (setelah ia melakukannya maka terpancarlah air, lalu Kami berfirman kepadanya): " Ini ialah air sejuk untuk mandi dan untuk minum (bagi menyembuhkan penyakitmu zahir dan batin) ". (42).

Dan sebagaimana doa Rasulullah SAW:

اللهم اغسلني عن الذنوب والخطايا بالماء والثلج والبرد

Ya Allah bersihkanlah diri aku daripada dosa, kesalahan dengan air, salji dan (air) sejuk.

Maha Suci Allah!!!

Kebaikan- kebaikan mandi dengan air sejuk terlalu banyak sehinggakan Allah Azza Wa Jalla telah berfirman kepada hambanya yang soleh iaitu Nabi Ayub A.S, ketika Allah mengkhendaki kesembuhan bagi hambaNya daripada penyakit,

ارْكُضْ بِرِجْلِكَ هَذَا مُغْتَسَلٌ بَارِدٌ وَشَرَابٌ (42) .

Hentakkanlah (bumi) dengan kakimu " (setelah ia melakukannya maka terpancarlah air, lalu Kami berfirman kepadanya): " Ini ialah air sejuk untuk mandi dan untuk minum (bagi menyembuhkan penyakitmu zahir dan batin) ". (42).

Kebaikan- kebaikan air sejuk sangat banyak yang tidak diketahui oleh kebanyakan orang dan tidak ramai yang mengamalkannya. Bagi kami, cukuplah kisah Nabi Ayub A.S yang sembuh menggunakan air sejuk.

Kesan dan kebaikan air sejuk keatas tubuh manusia adalah:
1. Mengurangkan pembengkakan anggota
2. Menegangkan kulit dan mencegah kedutan kulit
3. Membaik pulih sistem pernafasan manusia
4. Mencergaskan badan dan tekanan otot jantung
5. Menguatkan antibodi badan dan melawan penyakit
6. Mencergaskan kelenjar tiroid dan melambatkan keletihan badan.
7. Meningkatkan sistem nervosum, yang membantu kecepatan tindak balas manusia
8. Mencergaskan otot jantung manusia dan meningkatkan daya tahan manusia untuk menerima berita- berita yang tidak baik.
9. Mengaktifkan kelenjar pankreas dan ianya akan menghasilkan hormon insulin yang akan mempercepatkan pemprosesan gula dalam darah. Oleh sebab itu kita melihat ramai orang- orang tua yang sihat di negara besar seperti china kerana mereka sentiasa mandi secara beramai- ramai di tasik- tasik yang sejuk, yang suhunya mencapai kepada tahap sejuk beku. Dengan cara ini, ia akan meningkatkan antibodi badan dan membaiki sistem organ dalaman manusia. Oleh kerana itu, janganlah kita mengabaikan penggunaan air sejuk ketika kita mandi.
10. Bagi mereka yang ada masalah was- was juga dinasihatkan untuk menggunakan air sejuk kerana ianya dapat memusnahkan sihir dan gangguan. Sebagaimana firman Allah:

وَاذْكُرْ عَبْدَنَا أَيُّوبَ إِذْ نَادَى رَبَّهُ أَنِّي مَسَّنِيَ الشَّيْطَانُ بِنُصْبٍ وَعَذَابٍ

Dan (ingatkanlah peristiwa) hamba Kami: Nabi Ayub ketika ia berdoa merayu kepada Tuhannya dengan berkata: " Sesungguhnya aku diganggu oleh Syaitan dengan (hasutannya semasa aku ditimpa) kesusahan dan azab seksa (penyakit)".

Maka ketika itu, Allah menyembuhkan nabi Ayub dengan memerintahkan hambaNya mandi dengan air sejuk.

Adapun mandi dengan air panas, Ibnu Sina menyebut:
"Air panas dapat menghasilkan kecerdasan fizikal dan tenaga manusia".
Ini adalah bagi mereka yang takut untuk mandi menggunakan air sejuk. Tetapi pada hakikatnya ketika kita sudah mandi, kita akan merasakan kesegaran badan dan saraf.

*Sekiranya berlaku kesilapan, samada dari sudut fakta, istilah dan lain- lain lagi, mungkin berlaku kerana kelemahan penterjemah untuk memahami artikel bahasa arab.

#International_Prophet_Medical_Company
#IPMC
#Thibbun_Nabawi
#Perubatan_Nabawi