Pages

Ahad, 9 April 2017

Teks: Norazrin Mohd Nor

P.R.O.T.E.I.N
===========

Protein adalah zat yang sangat penting dan diperlukan oleh manusia.

Otot-otot manusia kebanyakannya terdiri daripada protein.


Protein mempunyai asid amino yang berfungsi sebagai zat untuk membina metabolisme dalam tubuh manusia.

Setiap gram dalam protein dapat menghasilkan 4.1 kalori sebagai sumber tenaga.

Protein tidak akan terbentuk tanpa asid-asid amino. Wah, penting betul asid amino ni ye.

Bagaimana kalau protein tak cukup? Next post ye :)

#TofuMofuBofu
#GelombangShaklee


Sabtu, 8 April 2017

Ahad, 12 Mac 2017

Ajar sendiri anak-anak kenal al-quran

Teks: Norazrin Mohd Nor

Memang sangat mencabar bila didik anak sendiri kenal al-quran.

Sampai satu tahap, saya swastakan pula kepada orang lain (ibu mertua) untuk ajarkan al-quran. Pada suatu hari saya mengenali Puan Husna Haron di fb. Beliau banyak bercerita mengenai ajar al-quran kepada anak sendiri.

Saya telah download "Ajari untuk dicintai Quran. 7 rahsia konsisten ajar anak sendiri walau sibuk" oleh Puan Husna Haron. Jika berminat, boleh dapatkan di www.formulamasa.com/ajar

Subhanallah Maha Suci Allah yang mengurniakan kefahaman kepada beliau. Banyak sangat yang dikongsikan. Apa yang boleh saya ucapkan, bertindaklah dan lakukan apa yang dicadangkan. Masa tu, terus rasa nak berhentikan anak belajar mengaji dengan ibu mertua.

Sekarang saya lazimi membuka cd bacaan juzuk amma di dalam kereta. Perjalanan pergi dan balik setiap hari. Alhamdulillah, syukur. 'Isyah dah mula menghafaz surah al-insyirah. Alhamdulillah.

Benarlah seperti cadangan Puan Husna, jangan banyak tanya, buat dan buat. Allah akan ajar kita melalui anak.

Impian dan matlamat. Hafaz al-quran bersama anak-anak. Ya Allah, pimpin kami ke syurgaMu berkat keberkatan a-quran ya Allah. Amin amin amin ya rabbal 'alamin

Rabu, 8 Mac 2017

Power Pumping Ransang Susu Ibu

Teks: Norazrin Mohd Nor

"Power pumping tu nak buat macamana? Biasanya saya pam 60 minit tanpa henti"

Mengucap panjang kenalan saya bila saya beritahu saya pam60 minit tanpa henti. Gara-gara nak stimulasi susu ibu. Saya terua dan memaksa untuk susu ibu terhasil dengan banyak.

Mommy jangan lakukan kesilapan seperti saya. Sini saya kongsikan bagaimana kaedah power pumping.


Bila perlu buat power pumping?
Saya cadangkan mommy buat power pumping jika terskip jadual mengepam. Perlu diingatkan, ikut jadual pam sebaik mungkin.

Ada beza ke buat single pump dan double pump?
Pada pedapat saya tiada bezanya.

Yang mana satu saya suka?
Saya lebih suka double pum. Sebab bila kita pam sebelah, susu sebelah lagi juga akan keluar. Rasa macam banyak je bila buat double pump.

Jangan lupa ye mommy, disamping konsisten dengan jadual pam pastikan jaga pemakanan juga. Jangan lakukan kesilapan seperti saya. Boleh baca entry masalah susu sikit. Saya ada kongsikan apa yang perlu kita lakukan jika susu makin merudum.

Jika mommy ada persoalan,boleh whatsapp saya 019-3509685

Selasa, 7 Mac 2017

Masalah Susu Sikit

Teks: Norazrin Mohd Nor

"Macamana ni?Tak lama lagi dah nak mula kerja tapi stok susu takde. Lagi semangat nak buat stok,rasa susu lagi tiada" 

Inilah yang saya alami. Jangan tak tahu, saya pengguna milk booster. Apa dah jadi dengan milk booster saya?

Ha, mommy di luar sana jangan lakukan kesilapan seperti saya. Akibat kurang ilmu pengetahuan, saya gagal menyusukan Izzah. Sesal yang tak berkesudahan. Saya tak nak mommy juga alami rasa sedih, terkilan bila mula memberi anak susu formula.

Nak salahkan milk booster? Tidak sama sekali. Ramai yang menggunakan milk boster yang sama seperti saya. Susu bukan sedikit tapi banyak. Malah ada yang sekali pam menghasilkan 12oz. Allahu akbar. Apa yang boleh saya katakan, itu rezeki anaknya. Walaupun rasa kecewa dan terkilan masih berbekas dalam hati saya.

Memang saya rasai kesan makan makanan tambahan Shaklee. Badan lebih bertenaga dengan mengambil esp, tampung nutrisi badan dengan vita lea, kurang stress dengan pengambilan b complex dan boleh turun naik tingkat empat setelah makan ostematrix. Akibat jahilnya diri, saya gagal menyusukan Izzah walaupun depan mata saya makanan tambahan yang terbaik untuk ibu menyusu.

Saya nak kongsikan apa yang mommy perlu buat untuk banyakkan susu berdasarkan pengalaman saya.

1. Pastikan kerap kosongkan payudara anda.
Inilah kesilapan paling besar yang saya lakukan. Izzah memang menyusu sekejap sahaja. Sepatutnya saya mengepam dan memastikan payudara benar-benar kosong. 

Untuk apa?

Ye, untuk meransang penghasilan susu ibu. makin kerap payudara dikosongkan, otak akan dapat signal keperluan susu ibu makin meningkat. Susu ibu berdasarkan prinsip supply and demand.

Maka, lagi kerap mommy mengosongkan payudara, makin meningkat penghasilan susu ibu.

2. Jadual pam.
Mommy perlu ada jadual mengepam. Sekurang-kurangnya mommy ada 5 sesi mengepam sehari. Kesilapan saya, saya tiada jadual mengepam. Mommy nak tahu? Susu ibu akan terhasil pada waktu dan kekerapan yang sama. Jadi, jangan lupa pamtau.

Jika mommy  ter skip satu sesi mengepam,mommy perlu menggantikan sesi tersebut atau melakukan power pumping.

3. Jaga pemakanan.
Banyak petua orang dulu-dulu mengenai pemakanan sepanjang menyusukan anak.jangan ambil remeh jika ibu atau emak pesan jangan minum ais. Ye, melalui pengalaman saya hanya dengan meminum air suam susu akan banyak. 

Kenapa?

Ini disebabkan, ketika kita menyusukan anak, kita memberi cecair kepada si manja. Pernah tak mommy rasa dahaga tika menyusukan anak? Itu tandanya mommy kekurangan air. Badan kita akan bagi signal haus bila badan kita memang kehabisan stok cecair. 

Ini bermakna, jika kita dahaga maka bersegeralah minuair suam. Tak perlu tunggu signal dari badan tau.

Perlu diingatkan lagi sekali, tak guna makan milk booster andai kita tak jaga waktu mengepam dan pemakanan kita. Saya tak nak mommy ulang kesilapan saya.

Masih berimpian untuk mengandung lagi. Nak menyusukan anak secara eksklusif selama 2 tahun. 

Jika mommy nak c

Sabtu, 25 Februari 2017

Demam makan Omega Shaklee

Teks: Norazrin Mohd Nor

Hari Khamis lepas,'Isyah ikut rombongan sekolah ke Tanjung Ketapang dan Taman Dinasour. Sepanjang dia di sana, dapatlah gambar dia yang keras mematukan diri. Hairan juga sebab 'Isyah memang seorang anak yang aktif.

Balik dari sekolah, cikgu dia beritahu 'Isyah demam. Memang confirm la demam, kulit dia yang putih kelihatan kemerah-merahan. Dia dah mula menangis.

Ambil Iffah dan Izzah di rumah pengasuh, 'Isyah hanya baring di dalam kereta.

Sampai di rumah, dia minta dukung. Dukung bawa masuk bilik dan dia terus tidur. Dia jaga dari tidur, suapkan sesudu vivix dan 2biji Omega. Dia masih tidak berganjak dari tempat tidur.

Sebelum tidur malam, bagi lagi 'Isyah 2biji Omega. Keesokan paginya rasa badan dia dah mula kebah. Alhamdulillah. Pagi tu dia minta sesudu vivix dan bagi lagi 2biji omega.

Izzah pula terasa badannya dan mula selesema. Pening. Mujur Izzah suka makan Omega. Terus suapkan dia sebiji omega dan separuh peket neutriferon. Anak kecil ni, takut nak bagi omega banyak-banyak sebab panas.

Menjelang petang, panas masih belum berkurangan. Bagi lagi sebiji omega. Sehinggalah pukul 3 petang, Izzah dah telan 3biji Omega.

Malam, Izzah dah mula tak nak menyusu. Mungkin tekak sakit. Alhamdulillah hanya beberapa kali sahaja dia bangun merengek. Mungkin sebab badan sakit-sakit.

Bangun pagi seperti biasa dan bersiap nak ke sekolah. Minggu ni bertugas mingguan. Jadinya nak segera ke sekolah. Iffah pula bangun dan rasa badannya panas. Alahai anak-anak, demam berjemaah nampaknya ye.

Sekejap lagi nak ambil anak-anak, mudah-mudahan masing-masing dah baik demam.

Nak cuba produk Shaklee? Whatsapp saya 019-3509685

Sabtu, 18 Februari 2017

Shaklee Different pada Vitamin C Sustained Release

Teks: Norazrin Mohd Nor

Setiap tablet Vitamin C mengandungi 7.5 hidangan sebiji buahnya termasuk kulitnya (500mg) dan pembebasan 1.5 vitamin C buah tersebut ke dalam tubuh badan setiap jam.

Ini bermakna dalam masa 5 jam, 5 kali pembebasan ini berlaku.

Ujian klinial telah membuktikan vitamin C di dalam 2 tablet Vitamin Shaklee mampu kekal di dalam plasma darah kita selama 24 jam.

Setiap tablet mengandungi 120mg bioflavonoid (25% dari bioflavonoid diekstrak dari kulit buah) yang juga dikenali sebagai Vitamin C Complex.

Ia mempunyai kemampuan untuk melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.

Berminat dapatkan Vitamin C Shaklee ini,hubungi saya 019-3509685